Gorenjska
747 ogledov

Fotografije bodo zaokrožile poletni utrip v Kranju

Serija “Preden izgine” M'hammed Kilito Serija “Preden izgine”
V Kranj se vrača Kranj Foto Fest, ki se je rodil sredi pandemije. Stari Kranj se bo od 24. avgusta do 25. septembra spremenil v galerijo na prostem, vabile pa bodo tudi številne galerije.

Kranj Foto Fest so organizatorji ustanovili z željo, da razstavijo, promovirajo, podpirajo in razvijajo dela slovenskih in mednarodnih fotografskih umetnikov ter zgradijo močno in trajno platformo za sodobno fotografijo. Z združevanjem tako mladih kot že uveljavljenih umetnikov z vsega sveta želijo mesto Kranj spremeniti v spodbudno stičišče sodobne fotografije v tem delu Evrope, v ospredje postaviti fotografijo in njen pomen ter vzpostaviti platformo za dialog med fotografi, študenti, kuratorji, pedagogi, fotografskimi navdušenci in lokalno skupnostjo.

»Kranj je kot gostitelj festivala sam po sebi unikaten, v njem pa se zgodovina srednjega in novega veka srečujeta s sodobnostjo in prihodnostjo inovativnosti. Prav v tem mestu je leta 1842 Janez Puhar, prvi slovenski fotograf, razvil izvirni proces fotografije na steklo. Ta izjemen zgodovinski dosežek predstavlja izhodiščno točko festivala,« pravi direktorica festivala Fernanda Prado Verčič.

Letošnja tema festivala je DOM: Prostor prehoda in osvetljuje pogled na kompleksne problematike, kot so stanovanje kot človekova pravica, pregon zaradi podnebnih sprememb, naravne nesreče, oboroženi spopadi, gentrifikacija, nedostopnost nepremičnin in slabe socialne politike, osebne pripovedi o migracijah ter občutku pripadnosti ali nepripadnosti določenemu ozemlju in njegovi kulturi, intimne zgodbe, ki jih človek doživi na mestih, ki jih občuti kot začasne. Na letošnjem javnem razpisu so prejeli 305 prijav iz več kot 70 držav s 6 kontinentov. Sedemčlanska žirija je nagradila 21 projektov. Poleg zmagovalca se je žirija odločila nameniti posebno omembo še enemu fotografu in izbrala 19 finalistov, ki sodelujejo na skupinskih razstavah na različnih lokacijah v Kranju.

Zmagovalec javnega razpisa je letos dokumentarni fotograf M’hammed Kilito, Maročan, rojen leta 1981 v Ukrajini. »Preden izgine je dolgoročen in še trajajoč, multidisciplinarni umetniški projekt, ki izpostavlja kompleksna in večdimenzionalna vprašanja degradacije oaz v Maroku in njenega vpliva na prebivalce. V zadnjih nekaj letih sem obiskal številne oaze, kjer sem se močno povezal s tamkajšnjimi prebivalci. Spoznal sem to bogato okolje pa tudi njegovo kruto realnost. Ugotovil sem, da so dezertifikacija, ponavljajoče se suše in požari, spremembe v kmetijskih praksah, prekomerno izkoriščanje naravnih virov, izseljevanje s podeželja in hud padec vodne gladine vse neposredne grožnje obstoju oaz,« o nagrajeni seriji Preden izgine pravi avtor. Izbranec žirije za posebno omembo na letošnjem festivalu pa je Allan Salas iz Kostarike s serijo Zakoreninjeno srce se je začelo spreminjati.

Da je Kranj gostitelj mednarodnega festivala sodobne fotografije, veseli tudi kranjskega župana Matjaža Rakovca. »Gre še za enega v nizu festivalov v Kranju, kjer se res veliko dogajanja. Ta festival Kranj dejansko postavlja na mednarodni zemljevid ne le športnih in nekaterih kulturnih prireditev, temveč sedaj tudi fotografije,« pravi župan.

»Kranj se bo za en mesec spremenil v navdihujoče prizorišče, ki bo toplo sprejelo vsakogar, ki bi želel deliti svoje izkušnje o fotografiji in s fotografijo. Letošnji program festivala vključuje razstave več kot 40 fotografov, okrogle mize, pogovore z umetniki, delavnice, nočne projekcije ter vodene oglede, ki se bodo na vrhuncu poletja odvijali v slikovitem starem mestnem jedru,« pa vse zaokrožuje direktorica festivala Prado Verčič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.