Gorenjska
470 ogledov

FOV Kranj zaenkrat še brez prošnje za vključitev v študij

Fakulteta za organizacijske vede
1/2
Fakulteta za organizacijske vede
Prejšnji teden je Univerza v Mariboru napovedala, da bo ukrajinskim študentom, ki so zapustili svojo državo zaradi vojne ali imajo stalno prebivališče v Sloveniji in so bili pred 24. februarjem v Sloveniji, omogočila začasni vpis brez šolnine kot študentom na izmenjavi. A zaenkrat, to je od pričetka vojne v Ukrajini do zdaj, v referatu za študentske zadeve na FOV, edini javni fakulteti v Kranju, ki sodi pod okrilje Univerze v Mariboru, niso dobili še nobene prošnje za vključitev v študij.

Na Fakulteti za organizacijske vede (FOV) Kranj imajo v letošnjem študijskem letu 2021/2022 vpisanih 947 študentov. Med njimi je 121 tujcev, od teh so trije iz Ukrajine.

Naj spomnimo, da je pred enim letom, marca 2021,  stopila v veljavo novela zakona o tujcih, po kateri morajo študenti-tujci iz tretjih držav imeti na bančnem računu 5000 evrov.
Iz Univerze v Mariboru (UM) so nam pojasnili, da morajo vsi študentje, vpisani v študijske programe slovenskih univerze, ki želijo pridobiti dovoljenje za bivanje v Republiki Sloveniji, za pridobitev dovoljenja izkazovati zadostno finančno stanje za bivanje v Republiki Sloveniji, ki ga lahko izkazujejo na različne načine, eden izmed takih načinov so finančna sredstva na bančnem računu študenta (ali starša oziroma zakonitega zastopnika), lahko pa finančno vzdržnost izkazujejo tudi na druge načine, kot izhaja iz Zakona o tujcih. Seveda pa to v primeru oseb z začasno zaščito ne velja.

Glede najnovejše odločitve UM o oprostitvi plačila šolnine in prispevkov za študij za vse ukrajinske študente, ne glede na to, ali so Ukrajino zapustili zaradi vojne v državi, ali imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji (in so bili pred 24. februarjem v Republiki Sloveniji), pa so nam pojasnili, da je vojna v Ukrajini prizadela  vse. "Menimo namreč, da je vojna v Ukrajini prizadela vse, tako pribežnike iz Ukrajine kot tudi osebe, ki so imele prebivališče v Republiki Sloveniji, pa svojo pomoč usmerjajo k svojim družinam, znancem, prijateljem. Zato smo na Univerzi v Mariboru sprejeli ukrep, da se oprosti plačila šolnine vse take študente," so odgovorili iz službe za odnose z javnostmi na UM Maribor.  

Osebe z začasno zaščito bodo vključevali v študijske programe UM kot študente v okviru izmenjav Erasmus za prehodno obdobje. Obveznosti bodo v prihodnje študentom priznane v okviru formalnega vpisa v študijski program za naslednje študijsko leto 2022/23. To bo tako, dokler ne bo vzpostavljen sistem integracije, ki je pravno podlago našel v Uredbi o načinu zagotavljanja pravic osebam z mednarodno zaščito, so nam še pojasnili iz službe za odnose z javnostmi.  

V UE Kranj za začasno zaščito zaprosilo 81 Ukrajincev

Od 14. marca 2022 do vključno 28. marca 2022 so na Upravno enoto Kranj (ta obsega območje občin Kranj, Šenčur, Naklo, Cerklje, Preddvor in Jezersko) prejeli 81 vlog na podlagi Zakona o začasni zaščiti razseljenih oseb, je vprašanje, koliko beguncev iz Ukrajine je zaprosilo za začasno zaščito, za Žurnal24 odgovorila dr. Metka Knific Zaletelj, načelnica Upravne enote Kranj.

Od teh 81 vlog so jih na Upravno enoto Kranj samo prejšnji teden sprejeli 35: in vse, razen ene, so ukrajinski državljani podali na policijski postaji.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarjev 1
  • Marsha_Coleman 13:34 04.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

Sorodne novice