Gorenjska
5701 ogledov

Franc Benedik (1944-2022)

Franc Benedik, Kranj, kustos, Gorenjski muzej Leksikon Obrazi slovenskih pokrajin
V Kranju je 14. junija umrl znani občan Franc Benedik: za več kot 30-letno delo v Krajevni skupnosti Center je prejel Listino o priznanju Mestne občine Kranj za leto 2011. Bil pa je tudi ravnatelj in dolgoletni kustos Gorenjskega muzeja. Objavljamo zapis, ki ga je ob smrti napisala direktorica muzeja mag. Marjana Žibert.

Življenje je nepredvidljivo in nam prinaša mnogo, kar ne bi nikoli pričakovali. Tudi Francetovega odhoda ne, v teh junijskih dneh, ko je narava vse odela v zelenje, ko zori žito, ko so dnevi najdaljši. Ko je bil France pri nas v Gorenjskem muzeju, se je že v zgodnjih jutranjih urah s kolesom pripeljal v službo, se prijazno pohecal s sodelavci, spil kavo in njegov dan z mnogo opravki in skrbmi je stekel.

Franc Benedik je bil vso svojo poklicno pot od leta 1968 do upokojitve v letu 2010  kustos za novejšo zgodovino in NOB v Gorenjskem muzeju. V letih 1974-1976 je bil ravnatelj in nato še nekaj časa v.d. ravnatelja Gorenjskega muzeja. Skrbel je za dediščino druge svetovne vojne: od muzejskih predmetov, arhiva, pripravil je številne razstave iz obdobja 1941-45. Imel je pomembno vlogo pri postavitvi stalne zbirke NOB na Gorenjskem in pri obnovi muzeja talcev v Begunjah.  V Bohinjski Bistrici je s sodelavci zasnoval muzej Tomaža Godca, ki si ga je ob otvoritvi 1. maja 1979 ogledal tudi  Josip Broz Tito.  Leta 1980 je skupaj s sodelavci muzeja in kranjske knjižnice pripravil katalog in razstavo Tito na Gorenjskem. Kasneje so sledile še druge razstave, kot npr. Po sili vojak (o mobilizaciji Gorenjcev in Štajercev v nemško vojsko 1942 – 1944). Zelo odmevna je bila tudi razstava postavljena leta 2005, ob 60-letnici osvoboditve. Franc Benedik je bil dejaven tudi v svojem lokalnem okolju. Dolga leta je sodeloval v Krajevni skupnosti Kranj Center, med leti 1990 in 2010 je bil predsednik sveta krajevne skupnosti. Za svoje delo je leta 2011 prejel priznanje Mestne občine Kranj.

Danes v Gorenjskem muzeju za Francetom ostajajo zbirke in spomini na njegovo predano delo, ki smo mu dolžni zahvale in spoštovanja. Kot sodelavci se mu zahvaljujemo za vse skupne trenutke, za vse skupaj popite kave, ki sta jih začinila njegova dobra volja in iskreno prijateljstvo. Še nekaj ne smemo pozabiti – France je bil Kranjčan, ki je imel Kranj najrajši na tem svetu. Ni mu bilo vseeno, kaj se je z njim dogajalo, posebej v starem mestnem jedru. Njegova kritika je bila tudi ostra in upravičena.

Dragi France! Kot muzealci Ti obljubljamo, da se bomo po svojih najboljših močeh trudili, da bomo po Tvojem zgledu imeli Kranj radi in ohranjali njegovo ime in dediščino za naše zanamce.

Hvala za vse in počivaj v miru!

Mag. Marjana Žibert