Gorenjska
299 ogledov

»Generacija, osvobojena klasikov«

V Prešernovem gledališču Kranj so razkrili program 53. Tedna slovenske drame ter druge posebnosti in novosti prihajajočega festivala.

Na svetovni dan gledališča, 27. marca 2023, se bo tudi letos v Prešernovem gledališču Kranj (PGK) začel Teden slovenske drame. Letošnji bo že 53. po vrsti. »Jaz se že sedaj zelo veselim 53. Tedna slovenske drame. Lahko rečem, da je izbor predstav vznemirljiv. Sam festival se na nek način vrača h koreninam, še več pozornosti in dela bomo posvetili dramskim pisavam. Žirija že pridno bere in dela na izboru Grumove nagrade, videli bomo veliko dobrih predstav, hkrati pa organiziramo nekaj tradicionalnih in nekaj novih dogodkov, če bo le šlo bo tudi nekaj vsebin za otroke in mladino,« je povedal direktor PGK Jure Novak.

 | Avtor:

Selektor letošnjega festivala je Rok Bozovičar. Od leta 2012 je dejaven kot gledališki kritik, sprva na Radiu Študent, nato kot novinar in kritik sodeluje z Radiem Slovenija in časopisom Dnevnik ter portalom Kritika. Deluje tudi kot urednik, pisec, moderator in dramaturg. Bil je selektor 55. Festivala Borštnikovo srečanje, v letu 2021 je sklenil selektorstvo 11. Bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Sodeluje tudi v strokovnih žirijah in komisijah. Je član Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije in Društva za sodobni ples Slovenije.

Selektor 53. Tedna slovenske drame Rok Bozovičar | Avtor: Boštjan Lah Boštjan Lah

»Leto 2022 je bilo turbulentno leto, ki je poskušalo nadoknaditi predhodni koronski, morda se to v kvantitativnih merilih in statistikah ne kaže tako izrazito, bolj temelji v samem občutku hlastnega tempa produkcije, nedefiniranega izčrpanega teka in splošno brezidejne pozicioniranosti slovenskega besedila v uprizoritveni, gledališki krajini. To ne pomeni, da besedilo v uprizoritvah nima pomembnega mesta, ravno obratno, pogosto se še preveč naslanjajo nanj, četudi bi uprizoritvi koristil izrazitejše razširjeni odrski jezik. To tudi ne pomeni, da gledališki producenti in ustvarjalci ne uprizarjajo sodobnih ali naročenih slovenskih dramskih besedil ali da si ustvarjalne ekipe ne drznejo med procesom oblikovati lastno, avtorsko uprizoritveno besedilo. Ustvarja se veliko, z raznolikimi pristopi in razumevanji funkcije besedila, zgolj poudarjam, da ne obstaja razviden princip snovanja repertoarjev in programov, ki bi uspešno vključil produkcijo nove slovenske dramatike, spodbujal bolj tvegane pisave in njihovo uprizarjanje ter zagotavljal najvišjo raven umetniške ambicioznosti in prepričljivosti,« je povedal Bozovičar. Še posebej je izpostavil prevladujoči generacijski premik in opuščanje klasičnih besedil.

Na letošnji festival je tako uvrstil 7 tekmovalnih in 5 spremljevalnih predstav. »Neizpodbitno je, da tekmovalni program sestavljajo zgolj uprizoritve institucionalnih producentov, kar si lahko razlagamo kot posledico več dejavnikov. Načini gledališke proizvodnje snovanja so se v zadnjem desetletju več kot očitno scela premaknili tudi znotraj institucionalnih zavodov, ki dajejo stabilnejši okvir uprizarjanju slovenskih besedil, medtem ko so učinki kulturne politike zadnjih let ohromili dobršen del nevladnih gledaliških producentov, ki so v preteklosti že tvorili središča drznejše in tehtnejše ne-le-dramske poskuse, ki bi jih bilo v prihodnje smotrno bolj sistemsko negovati,« pravi Bozovičar.

TEKMOVALNI PROGRAM 53. TEDNA SLOVENSKE DRAME:

  • Katarina Morano: Usedline (Mestno gledališče ljubljansko), režiser: Žiga Divjak

  • Avtorski projekt: Pravljice našega otroštva (Prešernovo gledališče Kranj in SNG Nova Gorica), režiser: Jernej Lorenci

  • Nataša Matjašec Rošker in Petja Labović: Ne ti meni Alice (Once Again) (Drama SNG Maribor)

  • Karolína Kotrbová, Gašper Lovrec, Filip Mramor, Jernej Potočan, Domen Novak: 410 kilometrov (Lutkovno gledališče Ljubljana)

  • Lea Mihevc: Od kod, dekle, si ti doma (Cankarjev dom in AGRFT)

  • Avtorski projekt po motivih slovenskih ljudskih pesmi: Žene v testu (SNG Drama Ljubljana), režiserka: Živa Bizovičar

  • Katarina Morano: Kako je padlo drevo (SNG Drama Ljubljana), režiser: Žiga Divjak

SPREMLJEVALNI PROGRAM 53. TEDNA SLOVENSKE DRAME:

  • Jure Karas: Realisti (Teatar EXIT), režiser: Matko Raguž

  • Avtorski projekt: Godzilla Tribute Band (Moment in SNG Nova Gorica), režiser: Zoran Petrović

  • Maruša Krese: Da me je strah? (Prešernovo gledališče Kranj), režiserka: Anđelka Nikolić

  • Klemen Kovačič, Nik Žnidaršič: Razmetana soba (Lutkovno gledališče Ljubljana)

  • Tjaša Črnigoj, Nika Rozman, Tea Vidmar, Tijana Todorović, Barbara Kapelj: Spolna vzgoja II: Diagnoza + Consentire (Nova pošta /Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana/ in Mesto žensk), režiserka: Tjaša Črnigoj

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.