Gorenjska
2003 ogledov

"Glamping" bolnišnica boljša od osrednje stavbe

Splošna bolnišnica Jesenice Anže Petkovšek Splošna bolnišnica Jesenice
Ko je bila konec oktobra Gorenjska najbolj ogrožena regija v državi zaradi števila okuženih s koronaviruso, se sedaj razmere umirjajo. Se je pa v tem času pokazalo, da Gorenjska nujno potrebuje novo regijsko bolnišnico.

Na Gorenjskem je bil vrh epidemije dosežen pri številki 2000 okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh, danes pa je ta številka padla na 1614. Razmere se izboljšujejo tudi po posameznih občinah. Najhuje je bilo v Železnikih, kjer je, glede na število prebivalcev, tudi največ okuženih. Tudi tam se razmere stabilizirajo. Hitro širjenje je mnoge skrbelo v Mestni občini Kranj, ki je bila po številu dnevno novookuženih na drugem mestu, takoj za Ljubljano. Včeraj so v Kranju potrdili 55 novih okužb, razmere pa se tudi v osrednji gorenjski občini umirjajo. 

Skrajšuje se tudi podvojitveno število dni novookuženih. Najbolje kaže v občini Cerklje na Gorenjskem, kjer se število okuženih podvoji v 20 dneh, medtem ko je na Bledu za to potrebno le 4 dni. 

Gorenjska nujno potrebuje novo bolnišnico

V času epidemije se je še bolj pokazala velika potreba, da se na Gorensjkem zgradi nova regijska bolnišnica. Kot je danes na vladni novinarski konferenci povedal koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta, je bila Splošna bolnišnica Jesenice zgrajena pred 70. leti. Takratni standardi pa danes niso več primerni. Tako se je v času epidemije pokazalo, da so denimo sobe preozke. Bolnike so zato morali prestaviti na hodnik, da so jih lahko ustrezno oskrbeli.

Kot je povedal Carotta, so na Jesnicah prvi začeli ukinjati nekatere programe, da so lahko zagotovili dovolj postelj za covid bolnike. "Na Jesenicah imamo 200 postelj, potrebovali pa bi jih najmanj 600. Pred 14 dnevi smo se uspeli dogovoriti z drugimi bolnišnicami, da smo preselili bolnike iz negovalnega oddelka in s tem pridobili 18 dodatnih postelj" je izpostavil.  

V jeseniški bolnišnici trenutno potekata tudi energetska in požarna obnova, zato so morali covid bolnike namestiti v kontejnerje, ki so postavljeni ob sami bolnišnici. "Kot mi pravimo glamping naselje se je izkazalo kot veliko boljše od same stavbe. Inštalacije so v kontejnerjih namreč precej boljše kot v sami stavbi," je izpostavil Carotta. Ob tem je še dodal, da so svoje kapacitete v zadnjih tednih povečali tudi v bolnišnici na Golniku na 60 navadnih in 12 intenzivnih postelj za covid bolnike. Tako je Gorenjska po njegovih besedah trenutno samozadostna kar se tiče bolnišničnih zmogljivosti.

O novi regionalni bolnišnici na Gorenjskem se sicer govori že nekaj zadnjih let, a dokončne odločitve še ni. Kar nekaj občin si namreč želi, da bi bila ta bolnišnica postavljena prav pri njih. Tako si za to med drugim prizadevajo v Kranju in Radovljici. Na Jesenicah pa prav tako ne odstopajo od prepričanja, da so pri njih najboljši pogoji za postavitev nove bolnišnice. Pri tem izpostavljajo pred leti odprto novo fakulteto za zdravstveno nego, dovolj usposobljenega kadra in primerno lokacijo. Kdaj se bodo zadeve premaknile, pa za zdaj še ni jasno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.