Gorenjska
279 ogledov

Glasovanje za ime brvi

Brv čez reko Savo, Medvode Občina Medvode Brv čez Savo je prava lepotica, le kako ji bo ime?
Do 18. junija lahko občani Medvod in tudi drugi glasujejo, kako se bo v prihodnje imenovala nova brv čez reko Savo v Medvodah.

Iz Občine Medvode so danes sporočili, da so bili presenečeni nad izjemno velikim odzivom in številnimi ustvarjalnimi zamislimi, kako poimenovati brv, ki bo namenjena kolesarjem in pešcem. Zaenkrat brv sicer še nima uporabnega dovoljenja, a na Občini Medvode računajo, da ga bodo pridobili do občinskega praznika, 6. julija, ko bi jo radi na predvečer, to je 5. julija, tudi slovesno odprli.

Do roka pa je na Občino Medvode prišlo kar 71 predlogov imen za novo brv. Komisija, ki jo je imenoval župan, je imela zahtevno delo, da jih je izbrala pet.

Do nedelje, 18. junija, tako lahko glasujete za naslednje najbolje ocenjene predloge:

1. Aljaževa brv:  brv bi se imenovala po duhovniku in gorniku Jakobu Aljažu, rojenem v Medvodah.

2. Medvoški lok: lok, ki pomeni del krivulje med dvema točkama ima lahko v našem primeru več razlag in pomenov:
v arhitekturi pomeni gradbeni element, v našem primeru lahko pomeni tudi simbolni gradbeni element povezovanja med danes zelo aktualno sprto politiko v našem družbenem življenju,
lok ustvarja glasbo in če bo zaigral na prave note, bo glasba (v našem primeru most) lahko simbolno odigrala tudi vez med sprtimi ljudmi,
lok, ki v prvotnem pomenu pomeni orožje se lahko v našem primeru (kolesarjenje in sprehodi preko mostu) simbolno uporabi tudi kot primer boja za krepitev naše telesne kondicije in zdravja, ter posledično tudi našega uma.

3. Mestna brv: po vzoru poimenovanja mostov in brvi na Ljubljanici: Čevljarski most, Mesarski most, Streliška brv, Brv na Špici, Ribja brv … Imena so vzeta bodisi iz zgodovine ali pa je njihovo ime vezano na povezovanje določenih predelov mesta ali temelji na namenu uporabe (rekreacija, sprostitev…). Nova brv simbolizira povezovanje mesta z vasjo, simbolizira hitrejšo možnost dostopa krajanov v mesto, simbolizira povezovanje kmetov z meščani. Hkrati pa omogoča premagovanje reke za hitrejše doseganje ciljev. Poimenovanje Mestna brv bi simboliziralo hitrejši dostop do mesta, kjer je upravno središče občine.

4. KOLOMED: izpeljanka iz besed KOLO (kolesarska brv) – MED (povezava med dvema bregovoma) – MEDvode

5. Verjanka: ime je lahko izgovorljivo, brv leži na Verjanski strani Save.

Vsak lahko glasuje le enkrat na povezavi: https://www.1ka.si/a/27ec9e5e

dezurni@styria-media.si

Brv čez reko Savo, Medvode MEDVODE Gorenjska Spektakularen premik brvi čez Savo Brv Medvode, most, NATEČAJ Gorenjska Medvode: izbirajo ime za novo brv
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.