Gorenjska
2489 ogledov

Goga bo razgaljena do golega

Gledališki studio Dramatikon
Gledališki studio Dramatikon iz Kranja je pripravil novo premiero, in sicer Dogodek v mestu Goga Slavka Gruma.

Dogodek v mestu Gogi velja za najbolj znano in dovršeno delo Slavka Gruma. Drama priznanja ni dobila samo doma, temveč je bila deležna tudi mednarodne pozornosti. Navdih zanjo je avtor dobil med delom v umobolnici. V drami gre predvsem za delno patološke osebnosti, za komplekse, spolne neizživetosti, za nasilje, katere človeka v odraslosti zavirajo, da bi se izpopolnil. Te osebnosti so porinjene v dolgočasno in monotono življenje, ter v bolestno čakanje na kakršen dogodek, ki bi porušil to monotonijo. So neaktivni ljudje, ki si samo želijo spremembe.

Dogodek v mestu Goga je eden on besedil za letošnji maturitetni esej pri slovenščini. Prav zato so se v Gledališkem studiu Dramatikon lotili tega besedila. »Goga je predvsem ogromno in zastrašujoče besedilo na prvi pogled, sploh je bil to velik izziv, ker sem Dogodek v mestu Goga že režiral pred dvanajstimi leti za Mladinski oder Kranj. Letos je bila v bistvu tema in ideja predvsem sleči Gogo do golega, in sicer razgaliti like z njihovimi psihološkimi lastnostmi in zgodbami, ki jih Grum v samem besedilu ponuja. Delamo pa v bistvu predstavo, ki nima nobene scenografije ter bazira samo in izključno na igralskih kreacijah, igralcev, ki so oblikovali in sooblikovali Dogodek v mestu Goga,« je povedal režiser predstave Ajdin Huzejrović.

Premiera predstave Dogodek v mestu Goga Slavka Gruma v izvedbi Gledališkega studia Dramatikon bo v ponedeljek, 9. januarja 2023, ob 19.30 v Stolpu Škrlovec v Kranju, ponovitvi pa ob isti uri in na istem kraju v torek in sredo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.