Gorenjska
3238 ogledov

Gorenjska bolnišnica: Mala vojna se nadaljuje

Splošna bolnišnica Jesenice Anže Petkovšek Splošna bolnišnica Jesenice
Lokacija nove gorenjske regijske bolnišnice še naprej razburja. Kandidat za ministra za zdravje Janez Poklukar kot najprimernejšo podpira Radovljico, na Jesenicah pa še naprej temu niso naklonjeni.

Kot smo že poročali, se na Gorenjskem bije prava mala vojna glede lokacije verjetne nove regijske bolnišnice. Med najverjetnejšimi se zadnja leta omenja Radovljico. Tamkajšnji župan Ciril Globočnik je tako že imenoval posebno svetovalno skupino, ki podpira umestitev gorenjske regijske bolnišnice na območje Radovljice. Ta bo županu svetovala pri postopkih za izvedbo projekta gorenjske regijske bolnišnice, povezovala občino s pristojnimi državnimi ustanovami in z drugimi gorenjskimi občinami ter povezovala občino, lastnike zemljišč in državne ustanove pri zagotavljanju potrebnih zemljišč. Za lokacijo v Radovljici je bila leta 2017 izdelana prostorsko programska preveritev, s katero je seznanjena tudi vlada. Po mnenju stroke bi na Gorenjskem potrebovali bolnišnico s 500 posteljami, pri čemer bi morali ohraniti tudi jeseniško bolnišnico, ki pa po mnenju projektne skupine kljub posodobitvam ne more zadostiti pogojem za regijsko bolnišnico.

Da bi bila najprimernejša lokacija za novo gorenjsko regijsko bolnišnico Radovljica, se strinja tudi kandidat za ministra za zdravje Janez Poklukar, ki je med drugim bil tudi direktor jeseniške bolnišnice, pred sprejemom kandidature za ministra pa je vodil našo največjo bolnišnico UKC Ljubljana. Na zaslišanju pred pristojnim odborom v Državnem zboru je na vprašanje poslanke Alenke Bratušek (SAB) glede umestitve gorenjske regijske bolnišnice odgovoril: »Dejstvo je, da morajo biti regijske bolnišnice kot take z vidika države umeščene v neko strategijo. Mislim, da je nova gorenjska bolnišnica potrebna, tudi z vidika, da poznam infrastrukturo na Gorenjskem in razpršenost dejavnosti. Kljub vsemu pa mora biti to samo del nacionalne strategije, ki se bo udejanjala v naslednjih 20 letih, ne glede na to, kdo bo minister. Moje osebno mnenje je, glede na to kako regija leži,  da je seveda optimalna lokacija Radovljica. To pa ne pomeni, da se katera koli zdravstvena dejavnost na zdajšnji lokaciji umika. Nenazadnje, čez cesto sedanje (op. jeseniške) bolnišnice je Fakulteta za zdravstvo, ki producira odlične kadre. Verjamem, da je tukaj priložnost, da kot novost vzpostavimo mestno bolnišnico, s katero upravlja fakulteta in s tem usposablja nove kadre za področje zdravja. Zdaj so eden glavnih problemov tudi kapacitete za negovalne bolnišnice in s tega vidika je to odlična priložnost. Na zdajšnji lokaciji pa za neko pravo, sodobno bolnišnico ni rešitve.«

 | Avtor: Print screen Print screen

 

Na Jesenicah se ne dajo

Na besede Poklukarja so se že odzvali na Jesenicah. Župan Blaž Račič vztraja, da mora bolnišnica ostati na Jesenicah. »Vprašanje nove bolnišnice ni le prostorsko vprašanje, je predvsem zdravstveno vprašanje, pa tudi socialno, politično, razvojno, ekonomsko in kadrovsko vprašanje, skratka gre za kompleksno vprašanje, ki se nanaša na različna področja. Železarstvo je srce Jesenic. Zdravstveno dejavnost razumemo kot pljuča (in hkrati kot prihodnost) mesta in občine. SBJ je desetletja tesno povezana z mestom in občino, je vpeta v tkivo lokalnega okolja. Vsakršno odstranjevanje pljuč iz organizma je tvegano, to vedo vsi zdravniki. Tudi odstranjevanje ali umikanje ene najpomembnejših ustanov in dejavnosti iz lokalnega okolja je visoko tvegano početje, pri čemer so posledice lahko hude,« je v odzivu jeseniški župan zapisal na svojem Facebook profilu i ob tem dodal, da bolnice ne dajo.

Kandidat za ministra za zdravje Janez Poklukar je danes med svojo predstavitvijo na seji Odbora za zdravstvo v Državnem...

Posted by Blaž Račič on Wednesday, February 17, 2021

 

V Kranju še naprej zaupajo stroki

Kandidat za ministra za zdravje Janez Poklukar je med drugim omenjal tudi tretjo možno lokacijo, in sicer Kranj. Na Mestni občini Kranj še naprej zagovarjajo stališče, da je to odločitev zdravstvene stroke in Ministrstva za zdravje: »Pomembno je, da na Gorenjskem čim prej pridobimo nove kapacitete, ki jih krvavo potrebujemo. O lokaciji naj odloča stroka. Če presodi, da regionalna bolnišnica sodi v Mestno občino Kranj, jim to omogoča Občinski prostorski načrt in Republika Slovenija je tam večja lastnica zemljišč.«

Splošna bolnišnica Jesenice BOLNIŠNICA Gorenjska Prepiri zaradi bolnišnice
Komentarjev 2
  • Syncmaster 15:38 19.februar 2021.

    v radolc je fajn plac tam nad domam za ostarele pa parkirplac bi bil lahko velik. Še bolš plac se mi pa zdi v lescah tam kjer je gala samo na drugo stran železnice proti bledu. Na obeh placih je ...prikaži večje žellezniška dost bliz ter izvoz iz avtoceste.

  • rd2dmk2 21:45 18.februar 2021.

    najboljša lokacija za novo gorenjsko bolnco je Bled, na Višcah. načrte majo že narjene, so res stari nekaj 10 let, ste že pozabl kakšno kliniko so hotel delat. pa še za tiste miljone turistov, ki se obljubljajo bo koj zraven, ...prikaži več ko se bodo skopal v tistem čudovitem modrem jezeru. na jesicah ni placa, tamje plac samo za parkirne hiše nekih nečakov, v radolci bi spet njive pozidal, ne ne kar na bledu naj bo. bodo bolniki ozdravel že ob prečudovitem pogledu na " tisto podobo raja"