Gorenjska
3343 ogledov

Gorenjska orje kolesarsko ledino

Regionalna razvojna agencija Gorenjske, BSC Kranj, v sodelovanju z Razvojno agencijo Zgornje Gorenjske izvaja projekt Gorenjsko kolesarsko omrežje. Gorenjska regija bo na tem področju opravila pionirsko delo, saj je prva v državi, ki se je vzpostavitve omrežja lotila na tako sistematičen način.

Cilj projekta Gorenjsko kolesarsko omrežje je na celotnem omrežju postaviti enotno prometno signalizacijo za kolesarje, posvetili pa so se tudi natančnemu digitalnemu prikazu obstoječe kolesarske infrastrukture ter evidentiranju črnih točk oziroma odsekov na omrežju. Slednje z namenom, da se tem lokacijam pri načrtovanju investicij nameni posebno pozornost, se jih prioritetno odpravi in kolesarjem zagotovi varno pot.

 | Avtor:

»Do sedaj smo uspeli povezati 24 občin, ki so se priključile projektu. Pri tem so podpisale sofinancerski sporazum za postavitev signalizacije. Pomoč nam je zagotovila tudi Direkcija za infrastrukturo. Tako pričakujemo, da bo ta še letos objavila javno naročilo in do prihodnje sezone bo celotno kolesarsko omrežje ustrezno označeno,« je pojasnila Nina Kobal iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske.

 | Avtor:

Infrastrukturni del projekta so nadgradili tudi s promocijskimi vsebinami. Tako želijo na terenu označeno kolesarsko omrežje ustrezno promovirati in predstaviti njegove potenciale tako za turizem kot za spodbujanje trajnostne mobilnosti. Še posebno pozornost so namenili sistemu standardizacije »Kolesarjem prijazni ponudnik«. »Vanj so vključeni predstavniki turističnih namestitev in storitev. Odziv je bil zelo dober. S sistemom certificiranja si želimo, da bi bila ponudba čimbolj kolesarjem prijazna in da bi se zaradi nje le-ti v območje Gorenjskega kolesarskega omrežja radi vračali in ga seveda z navdušenjem opisovali in priporočali svojim prijateljem kolesarjem, znancem in sploh vsem, ki si jih v območje želimo privabiti,« je povedal Andrej Zalokar. Ob tem se zavzemajo tudi za vzpostavitev kolesarskih počivališč s servisnim stebričkom in zračno tlačilko ter primernimi naslonjali za kolesa. Postavljajo pa še polnilnice za električna kolesa, ki nudijo priklope za večino najbolj priljubljenih znamk e-koles.

 | Avtor:

V okviru promocije projekta je zaživela tudi spletna stran www.gko.si. Na njej so interaktivni zemljevidi kolesarskih poti, predlogi za kolesarske izlete in zanimive točke ob sami poti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.