Gorenjska
237 ogledov

Gorenjski policisti s prvim šolskim dnevom zadovoljni

Prehod za pešce, prvi šolski dan, policija PU Kranj Fotografija je simbolična.
Tudi gorenjski policisti so bili v današnji vseslovenski akciji varovanja otrok na poti v šolo prisotni in zelo aktivni na območjih šol.

Prvi  vtis o varnosti je zelo spodbuden, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Pravil so se danes zjutraj skoraj dosledno držali tako starši kot  otroci,  policisti pa pričakujejo, da bo to verjetno s časom nekoliko popustila.  Zato že  sedaj  opozarjajo na nekatere pogoste nepravilnosti, ki so se pojavile tudi že danes. »Prečkanje  ceste  naj  nikoli  ne  bo avtomatizem. Preden otrok ali odrasel stopi na cesto, se mora prepričati, če je varno. Cesto se prečka na označenem prehodu za pešce. Hodi se po pločnikih. Učenci  prvega in drugega razreda osnovne šole morajo na poti v šolo in  iz nje nositi poleg odsevnika tudi rumeno rutico, nameščeno okoli vratu. V vozilu morajo biti z varnostnim pasom pripeti vsi, tako voznik kot vsi  potniki.  Mlajši  otroci  morajo  biti  tudi v otroških sedežih. Vozil se ne pušča na cesti  in  tako,  da  bi  ovirala  promet. Električni skiro lahko uporablja otrok, ki je starejši od 12 let in ima  opravljen  kolesarski  izpit ali oseba po 14. letu starosti. Do 18.  leta  je tudi obvezna  čelada. Uporabnik naj se vozi po kolesarskih površinah, kjer jih ni pa lahko ob desni strani ceste v naselju, kjer je hitrost omejena na do 50km/h. V območjih za pešce ne smejo ogrožati pešcev in  gredo  lahko  samo tako hitro kot pešci. Kolo pa sme  samostojno  v prometu na cesti voziti otrok, star najmanj osem let, ki ima pri sebi veljavno kolesarsko izkaznico, in oseba, ki je starejša od 14 let. Do 18. leta je obvezna čelada,« opozarjajo gorenjski policisti.

V zadnjih dneh so bili zelo aktivni tudi gorenjski prometni policisti. V zadnjih treh dneh so  obravnavali 34 prekoračitev hitrosti v naseljih in sedem izven naselij. Najvišja  hitrost  v  naselju  je  bila izmerjena na kranjski obvoznici, in sicer 87  km/h pri omejitvi  50  km/h.  Policisti tako z  nadzori  hitrosti  nadaljujejo.

V  prvih  šolskih  dneh  bodo  policisti  obiskali  vse šole, sodelovali na roditeljskih  sestankih,  svetovali  staršem  in  otrokom  ter  predavali o prometni  varnosti. V bližini šol bodo še naprej nadzirali in umirjali hitrost,  preverjali  pripetost otrok in staršev v vozilih, uporabo rumenih rutic,  vožnjo  otrok  s  kolesi, skiroji, e-skiroji in uporabo čelad. Policisti bodo posebno   pozornost   namenili  tudi  tehnični brezhibnosti tako osebnih vozil kot tudi kombijev in avtobusov, s katerimi se  prevažajo  otroci. 

»Otrokom  bi  sporočili, da se lahko kadarkoli obrnejo  na  policiste in jim bodo pomagali. Enako velja tudi za starše. Če imajo  vprašanje, ki zadeva varnost otrok, so jim policisti na razpolago in jim  bodo  svetovali.  Prosimo pa, naj jim bodo dober zgled in naj jih tudi sami poučijo o nevarnostih. Otrokom  želimo  čim  bolj  uspešno  in  tudi  varno šolsko leto, starše pa pozivamo, naj nam pomagajo pri soustvarjanju varnega prometa,« so ob tem še sporočili s Policijske uprave Kranj.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 12:54 01.september 2022.

    Ob pogledu na policaja vpraša prvošolček mamico ; "Kdo je ta pajac v križišču " ? ? Torej 6 let je rabil ,da je videl živega samostoječega policaja ker je do sedaj poznal samo ležeče policaje .