Gorenjska
143 ogledov

Gorenjski župani pogrešajo enotna navodila Vlade ob epidemiji

Mestna občina Kranj
Na 4. redni seji Sveta gorenjske regije so se zbrali gorenjski župani, tokrat preko spleta. Precej pozornosti so namenili trenutni zdravstveni situaciji. Na to temo se je v sejo vključil tudi direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman in župane seznanil s trenutno situacijo ter ponovno pozval k odgovornem ravnanju vseh. Župani pa so govorili tudi o Dogovoru za razvoj gorenjske regije, pametnih mestih in skupnostih ter zelenih rešitvah.

Glede aktualnega dogajanja v državi o epidemiji covid-19 in predvsem v gorenjski regiji, ki je namreč po številu okuženih trenutno najbolj prizadeta slovenska regija, se je tekom seje Sveta gorenjske regije županom pridružil dr. Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, ki je tudi član svetovalne vladne skupine za področje zdravstva med epidemijo korona virusa. Nakazal je nekaj ukrepov, s katerimi lahko župani bistveno pripomorejo k učinkovitejši zajezitvi širjenja virusa v regiji. Predvsem je poudaril, da naj župani naslovijo na občane pozive po omejevanju druženja, raznih srečanj, omenil je bližnji praznik in s tem v zvezi skrbnost pri obiskovanju pokopališč. Pozval je župane, da v svojih občinah iz primarnega zdravstva pomagajo usmerjati zdravstveno osebje, predvsem medicinske sestre, v domove za upokojence, kjer se bije bitka z velikim številom okuženih, strokovnega kadra pa zelo primanjkuje. Mnenja je namreč, da je od tega zelo odvisno, kam se bo prevesila epidemija. Izpostavil je dobre prakse na Jesenicah in v Radovljici. Dr. Rozman je poudaril, da bi sprejeti ukrepi morali delovati, le državljani bi se jih morali striktno držati. Povedal je, da predvidevajo, da je tokratni izbruh povezan z vračanjem turistov s počitnic v sredini avgusta, ko so ljudje prišli nazaj na delo. Nekatere družbe v zasebni lasti so dopustile, da so zaposleni prihajali na delo oboleli in okužili še svojo okolico. Župani so skupaj ugotovili, do so težave z odprtjem otroških igrišč in dr. Rozman je spet predlagal le ukvarjanje z individualnimi športi, ne skupinskimi. Ponekod so župani sami odredili zaprtje skupnih vadišč, javnih športnih objektov in bili so si edini, da pogrešajo enotna navodila Vlade, po katerih bi se ravnale vse občine. Ob koncu so se župani dr. Rpzmanu lše zahvalili za ves trud pri zajezitvi širjenja virusa, tako njemu kot zdravstvenemu osebju, ki ob svojem požrtvovalnem delu vlagajo toliko naporov ob epidemiji.

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec | Avtor:

Večina projektov  Dogovora za razvoj gorenjske regije teče

Na seji Sveta gorenjske regije so župani govorili tudi o stanju na projektih vključenih v Dogovor za razvoj gorenjske regije. Dogovor je bil podpisan oktobra 2017 v višini 11,2 milijona evrov in je vključeval 4 projekte. Prva dopolnitev je bila podpisana julija 2018 v višini 23,5 milijona evrov sofinanciranja, druga januarja letos v višini 25,9 milijona evrov sofinanciranja. Ker so se v regiji pokazale potrebe po še dodatni dopolnitvi dogovora, so le to na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo posredovali avgusta letos. Med slednjimi je Kovačnica – podjetniški inkubator Kranj v vrednosti dobra 2 milijona evrov, širitev Poslovne cone Jesenice v vrednosti dobrih 870.000 evrov in Dnevno varstvo starejših – Planina v višini 350.000 evrov. Do sedaj so bile sicer vloge že odobrene za projekte Podjetno nad izzive, 2. faza izgradnje komunalne infrastrukture v Poslovni coni Jesenice, Kolesarske povezave Radovljice z zalednimi naselji, Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju zgornje Save na območju občine Radovljica, za Oskrbo s pitno vodo v porečju Sore – 2. sklop pa je bila izdana odločitev o podpori. Večina od njih se tudi že izvaja. Za nekatere druge projekte pa so bile vloge že oddane, čakajo pa še na odobritev, medtem ko je Občina Naklo odstopila od projekta povečanja konkurenčnosti Poslovne cone POD POLICO. Župani so v okviru te točke govorili tudi o še nerazporejenih sredstvih po projektih in se dogovorili, da se ponovno srečajo, ko bo regija s strani Ministrstev za infrastrukturo ter za gospodarski razvoj in tehnologijo prejela  odgovor glede možnega uvrščanja novih projektov v Dogovor.

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 14:51 30.oktober 2020.

    počakte še malo, dobili boste navodila od jajota , ki ne more spat, tam mogoče ob dveh zjutraj ... ostanite budni