Gorenjska
843 ogledov

Gorenjski župani tokrat nič o regijski bolnišnici

Na 17. seji v tem mandatu in prvi v letu 2022 so se v prostorih Mestne občine Kranj sestali župani gorenjske regije.

Župani so se na začetku seznanili z informacijo o programiranju na nacionalni in regionalni ravni. Direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske – BSC Kranj Rok Šimenc je povedal, da je priprava Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021–2027 v Sloveniji v zaključni fazi. Končna verzija bo poslana na Evropsko komisijo predvidoma do 30. junija 2022. Na regijski ravni je za sprejem Regionalnega razvojnega programa Gorenjske 2021–2027 potrebno še pozitivno mnenja s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Andreja Erdlen, skrbnica gorenjske regije na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je povedala, da je priprava mnenja v zaključni fazi.

Predstavnici Ministrstva za okolje in prostor Lenča Humerca Šolar in Valentina Lavrenčič sta županom predstavili potrebne aktivnosti za izvajanje določb Zakona o urejanju prostora v zvezi z regionalnimi prostorskimi plani. Ministrstvo je decembra 2021 podalo predlog občinam, da se na območju posamezne razvojne regije začnejo dogovarjati in usklajevati glede izbora pripravljavca regijskega prostorskega plana. Na Ministrstvu za okolje in prostor ocenjujejo, da bi postopek priprave Regijskega prostorskega plana morali začeti že v letu 2023, kar pomeni, da je skrajni rok za izbor pripravljavca konec leta 2022. Župani so podprli imenovanje Regionalne razvojne agencije Gorenjske – BSC Kranj za pripravljavca Regionalnega razvojnega plana.

Franja Gabrovšek Schmidt iz Regionalne razvojne agencije Gorenjske - BSC Kranj je med drugim župane informirala o dveh odprtih javnih razpisih Ministrstva za okolje in prostor, ki se izvajata v okviru Načrta za okrevanje in odpornost. Občinam je na voljo slabih 108 milijonov evrov za izgradnjo manjkajočih vodovodnih sistemov, ki oskrbujejo pod 10.000 prebivalcev na območjih poselitve, kjer je predpisana javna oskrba s pitno vodo, vendar pa ta še ni zagotovljena, ter za izgradnjo energetsko učinkovitih sistemov odvajanja in čiščenja odpadne vode v aglomeracijah pod 2.000 populacijski ekvivalent. Razpisa bosta odprta do porabe sredstev oziroma najdlje do konca decembra 2023.

Črtomir Kurnik, direktor Lokalne energetske agencije Gorenjske, pa je županom predstavil svet Trajnostnega energetsko-podnebnega načrta Gorenjske (TEPN) in njegove naloge. Namen sveta TEPN je zagotavljanje in izvajanje učinkovite organizacijske oblike za izvedbo TEPN Gorenjske, aktivna udeležba, koordinacija in seznanitev z izvajanjem energetsko - podnebnih ukrepov, predvidenih z načrtom, ustrezno usmerjanje, obravnava in vključevanje novih vsebin, spremljanje izvajanja ter učinkov načrta in vrednotenje, podajanje predlogov za pripravo skupnih dokumentov, smernic, strokovnih podlag, podajanje predlogov za nove interdisciplinarne razvojno-raziskovalne projekte na področju vsebin TEPN, nadzor nad pripravo poročil o napredku ter drugih gradiv, potrebnih za poročanje na občinskih svetih in Konvenciji županov.

Na dnevnem redu so imeli tudi točko glede Gorenjske regijske bolnišnice, v okviru katere bi predstavili swot analizo, ki jo je pripravil BSC Kranj, a je bila umaknjena. Še pred tem nam je sicer jeseniški župan Blaž Račič pojasnil, da so z ministrom za zdravje predstavniki občin sestanek imeli. »Pogovarjali smo se o swot analizi,  ki jo je pripravil BSC Kranj. Za Jesenice swot analiza ni zadostna podlaga za tako pomembno  odločitev in zahtevamo - zahtevo je lani podprla tudi koordinacija županov zgornje Gorenjske - od ministra, da opravijo celovito analizo, ki ne vključuje le zdravstvenega in prostorskega vidika, ampak tudi druge - sociala, izobraževanje, ekonomsko, ... Za zdaj pa nimam informacije o kakšnem novem sestanku z ministrom.«

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.