Gorenjska
3930 ogledov

Gorenjsko bodo v nedeljo zavzeli kolesarji

kolesarska dirka po sloveniji tour of slovenia 2015 Facebook
Kolesarska zveza Slovenije v nedeljo, 21. maja 2023, organizira četrto slovensko mednarodno kolesarsko dirko za Veliko nagrado Gorenjske powered by I Feel Slovenia.

Start dirke bo že tradicionalno pri Termah Snovik pri Kamniku, od koder se bodo kolesarji v zaprti vožnji odpravili proti centru Kamnika, kjer bodo opravili dva kroga mimo Komende in Tunjic, v centru Kamnika pa se bodo pomerili za točke na letečem cilju. Pot jih bo nato peljala do Cerkelj na Gorenjskem, kjer se bodo skozi center prav tako pomerili za točke na letečem cilju. Od tu pa jih bo do cilja na Zatrniku čakala še pot skozi Preddvor do Tržiča, kjer se bodo za točke na gorskem cilju pomerili na vzponu na Brezje, nadaljevali mimo Prešernove hiše v Vrbi in Blejskega Vintgarja v Gorjah. Še pred zadnjim vzponom do smučišča na Zatrniku pa jih čaka še gorski cilj na Kočno.

Trasa je dolga 145,3 km in še 9,4 km zaprte vožnje do kilometra 0. Če je bila prejšnja trasa bolj po okusu sprinterjev, pa je letošnja izvedba bolj po okusu hribolazcev oziroma specialistov za klance. Odločilen bo zaključni vzpon do Zatrnika, ki je dolg približno 5 km s povprečnim naklonom 6,8%, maksimalen naklon pa doseže tudi 14%.

 | Avtor: Kolesarska zveza Slovenije Kolesarska zveza Slovenije

Na dirki bo nastopilo okrog 25 ekip iz osrednje Evrope, od tega 5 slovenskih in 170 kolesarjev iz približno 30 držav. Povod za novo traso je v sklenitvi partnerstva z RTC Zatrnik in TD Gorje, kjer so pokazali interes in voljo za to, da cilj Velike nagrade Gorenjske postavimo na Zatrniku.

Povod za novo traso se skriva v sklenitvi partnerstva z RTC Zatrnik in TD Gorje, kjer so pokazali interes in voljo za to, da cilj Velike nagrade Gorenjske postavimo na Zatrniku. " Organizacija kolesarskih dirk je vse prej kot enostaven zalogaj. Veseli nas, ko na drugi strani najdemo enako misleče sogovornike, ki podpirajo kolesarski šport, ter se aktivno vključujejo v organizacijo. Veliko Nagrado Gorenjske lahko vzamemo kot vzorčni primer povezovanja med organizatorji, lokalnimi skupnostmi, občinami in turizmom, katerega idealen promotor je prav kolesarstvo. Domači in tuji publiki bomo preko neposrednega prenosa prikazali del lepot Gorenjske ter jih spodbudili, da si jo v prihodnosti ogledajo tudi v živo. Poleg mednarodne dirke, kjer bodo nastopali slovenski kolesarji iz domačih klubov ter tuje ekipe iz srednje Evrope, se bodo pred prihodom 'profijev' v cilj na Zatrniku pomerili še rekreativni kolesarji," je ob tem povedal generalni skretar Kolesarske zveze Andrej Filip.

"Skozi srednjegorsko naselje Zatrnik so doslej potekale  že številne  domače kolesarske tekme a tokrat se bo zgodilo prvič, da bo v so-organizacijo kolesarske dirke vključen tudi lokalni turistični akter in sicer Rekreacijsko-turistični center Zatrnik d.o.o. Cilj dirke za veliko nagrado Gorenjske na Zatrniku z ugledno mednarodno udeležbo kolesarjev bo vsekakor nekaj posebnega, ker bo po zahtevnem vzponu ciljna ravnina omogočala šprint tekmovalcev, kar je za gledalce še posebej privlačno. Ker si prizadevamo območje Zatrnika umestiti med prestižne celoletne turistične destinacije v Triglavskem narodnem parku s posebnim poudarkom na zdravem načinu življenja in ohranjanju neokrnjene narave, je glede na raznovrstne možnosti za cestne in gorske kolesarje dirka za veliko nagrado Gorenjske odlična promocija našega območja za vse ljubitelje kolesarstva," pa je dodal direktor RTC Zatrnik Aleš Zalar.

Tudi dirko za Veliko nagrado Gorenjske bodo v sodelovanju z I Feel Slovenia prenašali v živo preko internetnega prenosa in s tem omogočili vsem kolesarskim navdušencem, da v živo spremljajo tudi ta nižji nivo in razvoj mladih nadobudnih slovenskih kolesarjev. Zaradi dirke pa bodo ob trasi tudi občasne cestne zapore.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.