Gorenjska
359 ogledov

GORKI2 na ciljni ravnini

V okviru projekta GORKI2 bo vzpostavljenih tudi pet novih črpališč, in sicer dve v Britofu in tri v Predosljah. Prvi dve sta že pridobili uporabno dovoljenje in tako sta župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon simbolično zagnala enega od njiju.

GORKI2, eden najpomembnejših okoljskih projektov v Mestni občini Kranj, je projekt celovitega sistema odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda v naseljih Britof, Predoslje, Orehovlje in Mlaka pri Kranju. V okviru projekta bo vzpostavljenih tudi pet novih črpališč. V Britofu bo eno služilo 17 gospodinjstvom in objektom v nekdanji Oljarici, drugo na zahodnem delu naselja pa je namenjeno približno 15 stanovanjskim objektom. Tri črpališča bodo še v Predosljah, in sicer na južnem delu naselja za približno 90 gospodinjstev, ob vodotoku Belca za 70 gospodinjstev in na koncu slepe ulice za 15 gospodinjstev.

Črpališči v Britofu sta sedaj dobili že uporabno dovoljenje. Dva meseca pred zaključkom projekta sta tako črpališče pri Oljarici simbolično zagnala župan MOK Matjaž Rakovec in direktor Komunale Kranj Matjaž Berčon. »Teren vedno ne omogoča gravitacijskega odvajanja odpadnih voda, zato je potrebna vgradnja črpališč, ki vodo iz nižje ležečih območij prečrpajo višje. V črpališčih sta vgrajeni dve črpalki, ki se vklapljata izmenično. Če ena ne bi delovala, bi delo opravljala druga. Na Komunali pa prejmemo obvestilo o nedelovanju in lahko pravočasno preprečimo morebitno zalitje kleti,« je ob tem povedal Berčon in dodal: »Ker imata črpališči v Britofu že uporabno dovoljenje, smo ju sedaj vključili v centralni nadzorni sistem in spremljamo njuno delovanje. Do sedaj se objekti niso smeli priključevati, vseeno pa smo spremljali morebitni dotok in se tako dodatno prepričali, da ni padavinskega dotoka in infiltracije v ločeno kanalizacijo, ki je namenjena le odpadni vodi. Z izgradnjo dodatnih gravitacijskih kanalov v naselju Britof se opusti črpališče v Vogah.«

»S tem smo še korak bliže našim prizadevanjem: 2.664 prebivalcem Britofa, Predoselj, Orehovelj in Mlake bomo v kratkem zagotovili izboljšano čiščenje odpadne vode, s tem pa poskrbeli tudi za bolj zdravo in čisto okolje. Na območju Britofa je obstajal vaški kanal za meteorne vode, ki so ga v preteklosti žal uporabljali tudi za odvod odpadne vode, torej za iztok iz greznic. V sušnem obdobju je bil to edini odtok. Ta pa je speljan v Kokro. Zdaj bo odpadna voda končno odtekala po okolju prijaznih poteh in se prečistila v Centralni čistilni napravi Kranj. Vsekakor odlična novica tako za krajane Britofa kot za ostale prebivalce Mestne občine Kranj in obiskovalce. Ljudje se namreč ob Kokri sproščajo, rekreirajo, tudi kopajo. Kokra in drugi vodotoki bodo čistejši, posredno tudi voda iz pipe,« pa je povedal župan Rakovec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.