Gorenjska
509 ogledov

Gorske poti so še spolzke

reševanje v gorah Saša Despot
Na gorskih poteh je še marsikje led. Zanj sta bili krivi tudi gorski nesreči včeraj na Ratitovcu in konec tedna na poti na planino Prevala.

Na  območju  Ratitovca  so  gorski reševalci včeraj zjutraj reševali planinca, ki je padel na poledeneli planinski poti. Pri tem se je težje poškodoval. Podobno  se  je na lažji planski poti zadnji vikend planinka poškodovala na poti na planino Prevala. Nesreča  se je zgodila zaradi kombinacije zelo ledene podlage  in  neustrezne  obutve.  Planinka se je pri padcu na izpostavljenem območju hudo poškodovala.

Poti so lahko kljub višjim dnevnim temperaturam še vedno poledenele in zato nevarne za padce in zdrse, opozarjajo na Policijski upravi Kranj. »Led na poti predstavlja veliko tveganje. Pozivamo k previdnosti, izogibanju tveganim situacijam ter prepoznavanju in prilagajanju nevarnostim. Včasih je  vzpon  bolje prekiniti že na začetku, kot pa tvegati in računati na to, da se bo situacija v nadaljevanju morda izboljšala sama od sebe. Običajno je  tako, da z večanjem višine tveganje narašča in ne pada,« še dodajajo na policiji.

Opozarjajo pa tudi na  spontano proženje plazov mokrega nesprijetega snega.  Včeraj so se tako plazovi  prožili na osojni strani na višini približno 1900 metrov nadmorske višine, pod vrhom Begunjske  vrtače v masivu Begunjščice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.