Gorenjska
172 ogledov

Gozdne vile in Fotografska videnja v galeriji kranjske občine

Polona Bartol
V Galeriji Mestne občine Kranj sta do konca leta na ogled samostojni razstavi članice in člana Fotografskega društva Janez Puhar Kranj.

Klavdija Žitnik predstavlja serijo fotografij Gozdne vile, ki globoko posegajo v sfero samozavedanja in so najlepši prikaz ženske senzibilnosti in kreativnosti. Fotografska tehnika mokri kolodij na steklu, ki jo avtorica uporablja, je za večino vidne svetlobe neobčutljiva. Tako so portreti izrisani v spektru ultravijolične in modre svetlobe, ne pa rumeno oranžne. Zaradi opisanega portreti izpadejo drugače, kot smo jih vajeni videti. Tu seveda ni naključja, je zavestna odločitev avtorice, da izbere orodje in tehniko, s katero doda svoji viziji portreta novo, umetniško dimenzijo. »Razstavljena dela so nastala v letih 2020 in 2021 med 'covidno' zaporo in prikazujejo, kaj se lahko radovednemu in ustvarjalnemu človeku zgodi, ko pandemija profesionalno fotografsko kariero za nekaj časa popolnoma ustavi, ponudi pa čas za introspektivo, iz katere privre neskončna kreativnost. Uživam v čarovniji teh zares počasnih, a toliko bolj nagrajujočih starinskih tehnik, ki jih nadgrajujem z eksperimentalnimi pristopi,« pojasni Klavdija Žitnik.

 | Avtor: Polona Bartol Polona Bartol

Kot je povedal avtor razstave »Fotografska videnja« Simon Krejan, je svojo razstavo snoval zadnji dve leti. Lahko jo razdelimo na pet sklopov. V prvem so predstavljene zgodbe iz fotografije enega in istega drevesa. Če si jih ogledamo, vidimo variacije in preigravanje različnih likovnih elementov, ki so združeni v harmonično celoto. »Grafika« drugega sklopa - s sprehoda po mestu   je mojstrsko izčiščena, glavna vloga človeške figure, ki je skupni imenovalec tega sklopa, pa zaradi tega ravno prav poudarjena. V tretjem sklopu se tu in tam poigrava z refleksi oziroma kolažem več fotografij, s čimer človeški figuri odvzame vlogo statista in jo vplete v neko novo zgodbo. Portreti četrtega sklopa niso zgolj portreti. Postali so povedni z dodatki struktur iz odsevov, ki so bili »pobrani« na ulici, enako kot portretiranci, avtor pa jih je združil s pomočjo računalniške obdelave v zanimive tandeme. Peti sklop   mesto v dežju , vrvež, nemir in hitenje, vse to je uspelo Krejanu poustvariti z načinom fotografiranja teh posnetkov.

 | Avtor: Polona Bartol Polona Bartol

Za ogled razstav ni potrebna predhodna najava, je pa treba ob vstopu v stavbo mestne občine predložiti dokazilo o izpolnjevanju enega od pogojev PCT.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.