Gorenjska
1658 ogledov

Gregorčki bodo zaplavali tudi po Kokri

Zavod za turizem in kulturo Kranj
V tem tednu bo spet zadišalo po pomladi, saj bodo temperature iz dneva v dan višje. To pa kaže tudi bližajoči se pomladni praznik Gregorjevo, ki ga bodo praznovali tudi v Kranju.

Gregorjevo je praznik, ki ga obeležujemo 12. marca, na god svetega Gregorja. Šega ima korenine v predkrščanski dobi, vendar se je pri ljudeh uveljavilo prepričanje, da predstavlja prihod pomladi. Po starem koledarju so praznik naši predniki namreč praznovali na prvi spomladanski dan, ko je svetli del dneva postal daljši. Takrat naj bi čevljarji, kovači in drugi rokodelci, predvsem v krajih na Gorenjskem, prenehali delati ob umetni svetlobi. Po ljudskem izročilu se na ta dan ptički ženijo, zato je praznik povezan tudi z zaljubljenci.

Na predvečer godu sv. Gregorja, 11. marca, tradicionalno tako po več krajih »vržemo luč v vodo« in se poslovimo od kratkih zimskih dni in pozdravimo pomlad. Tudi letos bo Zavod za turizem in kulturo Kranj organizirali delavnici izdelave gregorčkov za otroke, in sicer 11. marca 2023 ob 16.00 v Kranjski hiši in Kricah Kracah. Na delavnicah spodbujajo tudi k trajnostnemu ravnanju, zato pri izdelavi gregorčkov uporabljajo le naravi prijazne materiale. Gregorčke bodo nato ob 18.00 spustili po reki Kokri. Da pa ne bi onesnaževali okolja, gregorčke po spuščanju ulovijo v mrežo in jih poberejo iz reke s pomočjo kranjskih gasilcev.

Gregorčke pa lahko izdelate tudi doma, a vas organizatorji naprošajo, da pri izdelavi uporabite le naravi prijazne materiale. V pomoč so vam lahko tudi video predstavitve izdelave gregorčkov, ki so dostopne na spletni strani Zavoda za turizem in kulturo Kranj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.