Gorenjska
998 ogledov

Grozi podražitev gradnje, občine zamujajo s plačili

Pitna voda Profimedia
Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak si je danes v Cerkljah na Gorenjskem ogledal gradnjo objekta za pripravo pitne vode z ultrafiltracijo, ki bo del novega krvavškega vodovoda. Pri gradnji skoraj 15 milijonov evrov vrednega projekta, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in EU iz kohezijskega sklada, se pojavlja vrsta zapletov, vendar v Cerkljah in na ministrstvu verjamejo, da bo gradnja prihodnje leto uspešno končana.

Projekt Oskrba s pitno vodo na območju Zgornje Save – 1. sklop je skupni projekt petih občin Cerklje na Gorenjskem, Komenda, Kranj, Šenčur in Vodice. Glavni namen je zagotoviti bolj zanesljivo in kakovostno oskrbo s pitno vodo za skoraj 30 tisoč prebivalcev. V sklopu naložbe bodo zgradili več kot 24 kilometrov cevovodov, uredili vodovodno zajetje Krvavec, zgradili sodoben objekt za pripravo pitne vode z ultrafiltracijo, nov vodohran Taber v Šmartnem in 10 vodovodnih vozlišč. Gradnja se je začela maja lani in bo končana v prvi polovici prihodnjega leta. Po zaključku projekta bo z novim medregijskim vodovodnim sistemom Krvavec upravljala Komunala Kranj.

Kot je pojasnil cerkljanski župan Franc Čebulj, je obstoječi krvavški vodovodni sistem star že blizu 70 let. Zgrajen je z zastarelimi materiali, zato se soočajo z okvarami in motnjami v obratovanju omrežja in nepotrebnimi izgubami vode. Projekt izgradnje novega vodovoda ima že dolgo brado, saj prva pogodba med občinami sega že v leto 2009, nato projekt ni uspel pri kandidiranju na evropska sredstva, sledile pa so tudi spremembe pri deležih občin v projektu.

Župan Čebulj je vesel, da so maja lani vendarle stekla izvedbena dela. Okoli 10 milijonov evrov vredna projektiranje in gradnja, ki ju izvaja Gorenjska gradbena družba, zdaj potekata po načrtih. Po pogodbi je izvajalec opravil že za 4,7 milijona evrov del in sprojektiral ter vgradil približno 70 odstotkov predvidenih cevovodov. Sočasno izvajalec projektira in gradi tudi objekt za pripravo pitne vode in vodohran.

Čeprav zaenkrat dela, ki naj bi bila končana pomladi prihodnje leto, potekajo po načrtih, se pojavlja več zapletov. Kot je pojasnil župan Čebulj, se je izkazalo, da je teren, kjer so nameravali graditi vodohran, plazovit, zato so morali hitro najti novo rešitev. Nekaj težav je tudi s pridobivanjem zemljišč ob cesti do spodnje postaje žičnice.

Poleg tega je bila cerkljanska občina, ki je s 43-odstotnim deležem nosilka projekta, prisiljena vložiti izvršbo zoper občine Šenčur, Vodice in Komenda, saj te, kot je dejal župan Čebulj, ne plačujejo svojega deleža stroškov. Cerkljanska občina bo zato prisiljena najeti posojilo, da dela ne bi zastala. Kar bi lahko vodilo do podražitev, saj se material močno draži in če je tekoči meter cevi od podpisu pogodbe stal 37 evrov, sedaj stane že 72 evrov, je kot primere navedel župan.

Celoten projekt Oskrba s pitno vodo na območju Zgornje Save – 1. sklop je vreden nekaj manj kot 12 milijonov evrov, od tega bo Evropska unija iz kohezijskega sklada sofinancirala 54 odstotkov upravičenih stroškov, devet odstotkov pa Republika Slovenija. Drugo morajo zagotoviti sodelujoče občine iz svojih proračunov, in sicer, kot že zapisano, Cerklje na Gorenjskem 43 odstotkov, Šenčur 16 odstotkov, Komenda in Vodice po 15 odstotkov in Mestna občina Kranj 11 odstotkov.

Župan Čebulj pa se boji, da se bo projekt podražil. Zaenkrat vrednost projekta znaša skoraj 12 milijonov evrov neto oziroma 14,6 milijona evrov v DDV. Kohezijski sklad EU bo prispeval nekaj več kot 6,1 milijona evrov, Republika Slovenija pa skoraj 1,1 milijona evrov. Pri tem velja, da v Cerkljah še čakajo podpis pogodbe o že odobrenem sofinanciranju, kar naj bi se zgodilo prihodnji mesec.

Minister Vizjak je ob vseh teh težavah komentiral, da vsak resen velik projekt spremljajo tudi problemi. "Ampak danes je lep dan in vzdušje je spodbudno in optimistično," je poudaril. Pojasnil je, da gre za pomemben projekt vodooskrbe 30.000 prebivalcev tega območja. Z novim sistemom bo bistveno izboljšana tudi ekonomika pri črpanju in distribuciji vode, saj ima star, dotrajan vodovod kar 50 odstotkov izgub. Tako bodo s projektom tudi zmanjšali porabo virov.

"Ta projekt kaže, kako moramo v Sloveniji skrbeti za zdravo pitno vodo," je izpostavil Vizjak. Ob tem je napovedal, da bo država ob pomoči EU iz različnih virov podobne projekte sofinancirala tudi v prihodnje. Eden večjih projektov bo vodooskrba Obale, ki bo stal okoli 100 milijonov evrov.

Minister Vizjak si je ogledal tudi pot proti vodnemu zajetju Krvavec, ki ga urejajo v sklopu kohezijskega projekta oskrbe s pitno vodo, in hudournik Reka, ki je med deževjem maja 2018 povzročil večjo škodo na širšem območju postaje kabinske žičnice na Krvavec. Sanacijo bo financiral Sklad za vode.

Komentarjev 2
  • Russell_Ellinger 11:35 24.junij 2021.

    Z enostavnim domačim spletnim delom v prostem času zaslužim več kot 15.000 EUR. Sem redni študent in samo s tem, ko sem dve uri opravljal to službo, sem prejšnji mesec s tem delom zaslužil 17.528 EUR. ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • dren 21:10 23.junij 2021.

    občina občini dela izvršbo-neverjetno!