Gorenjska
1384 ogledov

Grozljivka se je zaključila

Požar, Potoče, Preddvor
1/5
M. Ha. Vodja intervencije Andraž Šifrer označuje, kje nad Potočami v občini Preddvor je izbruhnil požar v ponedeljek, 28. marca 2022.
"Ogenj je speča pošast in upamo, da nam, čeprav zdaj dežuje, ponovno ne izbruhe... Bil je filmski scenarij, ki se je prav filmsko v treh dneh, vsaj tako upamo, zaključil, " je danes ob predstavitvi intervencije na območju Potoč v občini Preddvor dejal preddvorski župan Rok Roblek. Obsežen požar na približno 700 hektarih gozdov in travnikov je vsaj navzven po treh dneh pogašen, na terenu pa bo danes in tudi v prihodnjih dneh ekipa petih gasilcev oziroma požarna straža s terenskim vozilom.

Včeraj so gasilci s pomočjo posadk helikopterjev Slovenske vojske, ki so zajemali vodo v jezeru Črnava, najprej omejili. Sledilo je prekopavanje in iskanje posameznih žarišč požara.

"Danes zgodaj zjutraj nam je na pomoč končno prišel tudi dež in začel zalivati to območje," je povedal vodja intervencije in poveljnik Gasilsko reševalne službe Kranj Andraž Šifrer. Opozoril je, da požar lahko še vedno tli pod zemljo, zato je zaprosil občane, naj tudi v prihodnje obveščajo gasilce na 112, če opazijo dim in se zahvalil številnim, ki so pripomogli, da je požar pogašen.

Vodja intervencije je skupaj s pomočnikoma Andrejem Polajnarjem in Blažem Fajfarjem kronološko predstavil boj s požarom, za katerega so že takoj prvi dan ocenili, da je zelo nevaren. Med drugim je opisal, kako so gasilci, ki so se vzpenjali od Sv. Jakoba proti Potoški gori, ostali ujeti med zublji in kako je potekalo njihovo reševanje. Med drugim je omenil izredno zahteven teren, do katerega vodi le ena pot, ki je bila nekoč vlaka za spravilo lesa. No, neuradno je bilo pozneje slišati, da bi morali lastniki tamkajšnjih gozdov bolje poskrbeti za dovozno pot, ne pa le namestiti zapornice!

Gasilci iz Preddvora so bili, kot smo slišali novinarji, najprej aktivirani v ponedeljek ob 15.52. Odhiteli so na požar, ki je bil najprej lociran v Potočah. V prvem izvozu je bilo 15 gasilcev s štirimi vozili, dvema cisternama in dvema voziloma za gašenje gozdnih požarov. Ko pa so prispeli na kraj požara, so ugotovili, da se ogenj zelo hitro širi in da je možno, da se bo razširil proti Sv. Jakobu. Zato so aktivirali drugi poziv in tako so se jim pri gašenju pridružili poklicni gasilci Gasilsko reševalna službe Kranj, so o začetku intervencije pojasnili novinarjem na današnji tiskovni konferenci.

Šifrer je opozoril na, kot je dejal, nadčloveško garanje gasilcev. "Imeti 20 litrov vode na hrbtu in gasiti na izjemno strmem terenu ... Ko smo ugotovili, da razmeram gorenjski gasilci ne bomo kos, smo zaprosili za pomoč sosednje regije, 29. marca okoli 15. ure se je tako aktiviral državni načrt, iz Hrvaške so ponudili canadair, in mi smo to pomoč sprejeli. Se opravičujem, ker nekateri tudi niso prišli na vrsto za teren ... Brez letalske flote SV ne bi zmogli, hvala poveljniku CZ Srečku Šestanu in ministru Mateju Toninu, sosedom Hrvatom. Da ni ne občinskih, regijskih in tudi ne državnih meja, se je pokazalo ob tem požaru," je poudaril Šifrer.

Direktorica Policijske uprave Kranj Melita Močnik je povedala, da so danes že na terenu tudi kriminalisti. Pojasnila je, da imajo policisti zbranih že več informacij, fotografije in izjav o nastanku požara. Napovedala je, da bo preiskava zelo zahtevna, saj se v ognju uničijo dokazi in sledi. Do območja požarišča je dostop tudi zaradi preiskave prepovedan, razmere tam pa so nevarne zaradi padajočega kamenja.
Na izrecno vprašanje, kaj naj bi bilo po doslej zbranih informacijah povzročilo požar, pa je odgovorila, da upa, da jim bo to uspelo raziskati. Če bi bil posredi človeški faktor, bi šlo za kaznivo dejanje povzročanje splošne nevarnosti, lahko pa tudi kaznivo dejanje poškodovanje tuje stvari, je dejala.

O tem, kako visoka bo škoda, je zaenkrat še prezgodaj govoriti, bo pa, kot je omenil župan Rok Roblek, štela več milijonov evrov. Poleg uničenih gozdov so pogorele tri zasebne počitniške hiše, ena med njimi je bila v lasti Aleša Drekonje, poveljnika štaba Civilne zaščite Preddvor.  "Nič se ni dalo storiti ... Ta vikend je zgradil tast. Zgradili bomo novega," je bil kratek. Poudaril je, da bi ob evakuaciji vaščanov uporabili prostore osnovne šole. Potrebno je bilo poskrbeti za hrano in pijačo izmučenim in izčrpanim gasilcem, bencinska črpalka v Tupaličah je bila odprta 24 ur na dan .. Ko so prišli oblaki in dež, pa se nam je odvalil kamen od srca, je poudaril Aleš Drekonja in se zahvalil vsem, ki so pomagali v teh dneh.

Župana pa zdaj skrbita zlasti erozija oziroma povečana plazovitost in še, da bo območje še bolj podvrženo gozdnim škodljivcem. V zvezi z uničenim smrekovim gozdom, je še razložil, da je šlo za t. i. varovalni gozd, ki sodi pod Naturo 2000.

Še nekaj podatkov o intervenciji

Od ponedeljaka, 28. marca, do vključno danes, 31. marca, je bilo v gašenje požara vključenih 152 gasilskih društev iz Gorenjske in sosednjih regij ter poklicni gasilski enoti iz Kranja in Jesenic. Med gašenjem so se od 1100 sodelujočih gasilcev štirje lažje poškodovali: trije v ponedeljek, eden v sredo. Požar je pustošil na 700 hektarih na območju Potoške gore, hriba Baba in se je bližal planini Čemšenik.
Požar so vse dni gasili tudi iz zraka s helikopterji Slovenske vojske, ki so vodo zajemali v jezeru Črnava, v torek je požar gasilo tudi hrvaško letalo canadair, ki je vodo zajemalo v Bohinjskem jezeru.

Helikopterji SV gasili letos že osem požarov

O tem, kako zahtevno delo so opravile helikopterske enote SV, pa je spregovoril Robert Špernjak, namestnik poveljnika 15. polka vojaškega letalstva SV. Dejal je, da je vojska s helikopterji letos iz zraka gasila osem požarov, a da je bil ta v Preddvoru, ki so ga gasili vse tri dni, daleč največji. Prvi dan sta gasila dva, nato trije, v sredo pa štirje helikopterji bell 412 in cougar. Opravili so 327 odmetov vode oziroma  400.000 litrov vode na požarišča.

Pomembno vlogo so opravili tudi gorski reševalci. Andrej Kecman iz Gorske reševalne službe Kranj je povedal, da so reševalci najprej pregledali območje, nato pa na več točkah opozarjali pohodnike na nevarnost, da niso vstopali na nevarno območje. Gorski reševalci so tudi nudili pomoč poškodovanim gasilcem. O izjemnem sodelovanju med različnimi službami in tudi, da smo se vsi nekaj naučili, pa je danes novinarjem spregovorila tudi Lili Gantar Žura, direktorica Zdravstvenega doma Kranj. Hkrati pa je opozorila, da bo v prihodnje potrebna koordinacija in tudi izdelava načrta ob takih primerih.

 

 

Komentarjev 5
  • Marsha_Coleman 13:29 04.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Daisy 20:35 01.april 2022.

    Najlažje je komentirat z kavča, ne veste kakšen teren je to, niti kaj se je dogajal. Vedno se najdejo cvetke, ki na jezik rastejo....

  • Željko 08:40 01.april 2022.

    Zakaj noben od vodij te intervencije ne poda časovnice kako so se prožile dodatne enote??? Povem zakaj ker bi se spoznalo da so prvo ključno uro požara gasili sami oz pristojna enota in niso klicali nobene dodatne enote. S tem ...prikaži več pa se je zamudilo vse