Gorenjska
27129 ogledov

Ognjeni zublji požirajo vse pred seboj: "Škoda bo velika"

požar, gozd, travniki, Potoče, Potoška gora, občina Preddvor
1/2
PU Kranj Požar nad naseljem Potoče v občini Preddvor. Ni znano, zakaj je zagorelo.
Na pobočju Potoške gore v občini Preddvor je danes malo pred 16. uro izbruhnil velik požar. Ogenj je zajel okoli 500 hektarov naravnega okolja s travnikom in gozdom. Gori tudi nekaj objektov. Po dosegljivih podatkih je pogorelo več počitniških hiš, pri gašenju pa si je eden od gasilcev poškodoval nogo.

V obsežni intervenciji sodeluje več kot 230 gasilcev, poleg poklicnih gasilcev tudi 40 gasilskih društev. Gasita tudi dva helikopterja Slovenske vojske, ki zajemata vodo iz jezera Črnava, pomoč pri pregledu terena pa je danes nudil tudi policijski helikopter.
"Na območju Potoške gore še vedno gori. Požar še ni omejen, je pa trenutno še vedno nad naseljem Potoče," so malo čez 20. uro sporočili s Policijske uprave Kranj.

Škoda bo velika. Evakuacija prebivalcev zaenkrat še ni bila potrebna. Aktivnosti se bodo nocoj in tudi ponoči še nadaljevale in verjetno tudi jutri.

Policija opozarja, da dokler bo na območju potekala intervencija, je dostop prepovedan. Zavarovanje kraja in dostopov izvaja policija. Domačini naj zapirajo okna in naj se ne zadržujejo zunaj. Aktiviran je tudi štab preddvorske civilne zaščite, ki je že pripravila prenočišča, če bo potrebna evakuacija, so še sporočili s PU Kranj.

Požar je izbruhnil v gozdu na težko dostopnem pobočju Potoške gore. Gasijo ga gasilci PGD Preddvor, GARS Kranj, PGD Hotemaže, Olševek, Kokrica, Goriče, Golnik, Bitnje, Jezersko, Voklo, Voglje, Srednja vas, Britof, Suha, Predoslje, Podblica, Jošt, Besnica, Breg ob Savi, Kranj Primskovo, Štefanja Gora, Šenturška Gora, Cerklje, Mošnje, Radovljica, Križe, Kovor, Leše, Ljubno, Kropa, Lesce, Lancovo, Bistrica pri Tržiču in gorski reševalci GRS Kranj.

Do mraka sta pri gašenju sodelovali tudi dve posadki s helikopterji Slovenske vojske, ki sta opravili skupno 50 preletov območja požara in nanj odvrgli skupno 50.000 litrov vode. Požar ni omejen, so objavili tudi na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje po 22. uri.

Komentarjev 1
  • malarin 07:50 29.marec 2022.

    Zermljovid manjka ! ! ! !