Gorenjska
1176 ogledov

Hitri test na Gorenjskem po 10 in 12, na letališču 30 evrov

hitri test antigenski testi Profimedia Hitri antigenski test.
Od danes, 23. avgusta, velja, da morajo tisti, ki po vladnem odloku niso oproščeni samoplačniškega testiranja, plačati za hitri test. V Osnovnem zdravstvu Gorenjske so sprejeli cenik samoplačniških storitev, iz njega pa izhaja, da stane odvzem in testiranje HAGT oziroma hitri antigenski test 12 evrov. V novem potniškem terminalu na Brniku, kjer testiranje izvaja zavod v lasti kirurga Marka Bitenca, pa stane 30 evrov. Našla pa se je že konkurenca: v šotoru pred Supernovo Qlandia v Kranju opravlja hitre teste še en pooblaščeni koncesionar oziroma zasebni zavod - po dosegljivih podatkih je iz Slovenske Bistrice in zaračunava "le" 10 evrov, kar je enaka cena kot v Zdravstvenem domu Maribor.

Zdravstveni dom Kranj izvaja testiranje s hitrimi antigenskimi testi v Globusu (Koroška cesta 4) ob ponedeljkih, sredah in petkih med 7. in 11. uro, ob četrtkih pa med 12. in 16. uro.

Odvzem in testiranje na covid-19 oziroma t. i. PCR (bris nosno-žrelnega predela) stane, kot je razvidno iz cenika Osnovnega zdravstva Gorenjske, 80 evrov, zdravniško potrdilo o prebolelem covidu-19 pa 25 evrov.

Hitri test je, kot je bilo že pojasnjeno, brezplačen za tiste, ki imajo s seboj potrdilo svojega delodajalca. Gre za ljudi, ki opravljajo delo v zdravstvu, gostinstvu, vzgoji in izobraževanju, so izvajalci socialnih programov in izvajalci kulturnih prireditev, izvajalci verskih obredov in izobraževanj, taksisti, žičničarji, frizerji, ... Do brezplačnega testiranja pa so upravičeni tudi tisti, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti in to izkažejo z zdravniškim potrdilom.

Če je hitri test pozitiven in je potreben PCR test, bo tega upravičencem krilo zdravstveno zavarovanje.

Na Gorenjskem pa danes še niso dorekli načina plačevanje hitrih testov, ponekod je bilo možno le gotovinsko. V ZD Ljubljana denimo pa ga je mogoče plačati le s plačilno (bančno) kartico.

V MO Kranj zdaj 111 potrjeno aktivno okuženih

Po najnovejših podatkih Sledilnika covid-19 je samo v Mestni občini Kranj zdaj potrjeno aktivno okuženih 111 ljudi (se pravi, da so opravili tudi PCR test), 7333 jih je covid prebolelo, 41 pa jih je umrlo.

Trenutno je na Gorenjskem samo ena občina brez potrjeno aktivno okuženega, to je občina Jezersko.

Čakanje na rezultate v potniškem terminalu

Na spletni strani Ljubljana Airport oziroma Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, kjer opravlja testiranje in tudi cepljenje proti covidu-19 Zdravstveni zavod Zdravje iz Ljubljane, pa je objavljeno, da se potnikom v prihodu na redne linije na testiranje s hitrim antigenskim testom ni treba naročiti. Potniki v prihodu na čarterskih letih, potniki splošnega letalstva, posadke letal in drugi zainteresirani pa se morajo naročiti, prav tako tudi potniki v odhodu, in sicer vsaj 24 ur pred odhodom.

Čas, potreben za rezultate, je od ene do dve uri. Hitre teste izvajajo stalno oziroma 24/7, cena hitrega testa na letališču je 30 evrov.
Pravilo je, da je treba najprej plačati na okencu za informacije v terminalu, trenutno izključno s plačilno kartico (Maestro, Mastercard, Visa, V Pay, Karanta in Diners). Po testiranju pa potnik čaka na rezultate v potniškem terminalu.

Cena PCR testa na letališču je 95 evrov, tudi ob tem testiranju je potrebno predhodno predložiti potrdilo o plačilu. Plačilo pa je možno le s prej naštetimi plačilnimi karticami. Čas, potreben za izvid, je za potnike v prihodu od šest od osem ur, za potnike v odhodu pa od šest do 24 ur. Potniki v odhodu se morajo na testiranje naročiti tri do sedem dni pred odhodom.

Če je izvid pozitiven, obvestijo NIJZ. Vsi izvidi so dvojezični, v angleškem in slovenskem jeziku.

Cepljenje proti covidu v Kranju 25. in 26. avgusta

Ta teden bo, enako kot kot prejšnji teden, brezplačno cepljenje v največjem cepilnem centru na Gorenjskem, Vojašnici Petra Petriča Kranj, spet v sredo in četrtek. V sredo, 25. avgusta, bodo zjutraj oziroma dopoldne cepili najprej naročene, od 11.30 do 14. ure pa nenaročene.
V četrtek, 26. avgusta, bodo cepili najprej naročene odrasle in nato v navzočnosti pediatra naročene otroke. Sledilo bo enourno odprto cepljenje od 13.30 do 14.30 za nenaročene otroke, kjer bo prav tako navzoč pediater. Od 14. do 17. ure se bodo lahko cepili še nenaročeni odrasli.  

 

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 09:56 25.avgust 2021.

    ja sej nabavili so jih pa po kolk ?