Gorenjska
424 ogledov

Hitro na kolo

V osmih gorenjskih občinah v teh dneh začenjajo z obratovalno sezono sistema izposoje koles Gorenjska.bike.

Gorenjska.bike, regijski sistem izposoje koles, od leta 2020 povezuje gorenjske občine, v katerih je vzpostavljena javna mreža avtomatizirane izposoje koles. V Kranju in na Jesenicah že več kot šest let  delujeta lokalna sistema izposoje koles KRsKOLESOM in JeseNICE Bikes. Leta 2020 so se jima pridružile še tri gorenjske občine, in sicer Radovljica, Tržič in Naklo. Skupaj so vzpostavili enoten sistem izposoje Gorenjska.bike, prvi tovrsten regijski sistem izposoje v Sloveniji, ki uporabnikom omogoča izposojo in vračilo koles z enim uporabniškim imenom kjerkoli v regiji. Lani se je mreža razširila tudi v Cerklje na Gorenjskem in Škofjo Loko, istega leta pa je ponovno zaživela tudi na Bledu.

V Kranju in Škofji Loki so v zimskih mesecih na voljo le navadna kolesa, v aprilu pa v ponudbo dodajo tudi električna kolesa. Večina občin je v prvih aprilskih dneh sistem že odprla, zadnje občine pa odprtje načrtujejo do 22. aprila 2023, svetovnega dne Zemlje. Mreža postajališč Gorenjska.bike danes tako ponuja že 351 koles, od tega je več kot 40 odstotkov koles električnih. Kolesa je možno izposoditi na 59 postajališčih, in sicer 29 v Kranju, kjer bodo v kratkem odprli še eno postajališče, 8 v Škofji Loki, 6 na Jesenicah, 5 v Radovljici, po 3 v Tržiču, Naklem in na Bledu ter 2 v Cerkljah.

Letošnja novost v sistemu Gorenjska.bike je 3-dnevni paket, uporabniki pa lahko izbirajo še med letnim in mesečnim paketom, v Škofji Loki tudi enodnevnim. Cena letnega paketa, s katerim si je možno izposoditi tako navadno kot električno kolo, znaša 25 evrov, cena mesečnega paketa je 10 evrov, 3-dnevnega pa 3 evre. Posamezni lokalni sistemi imajo še svojo, lokalno ponudbo. Po nakupu paketa lahko uporabnik pristopi k uporabi, ki je možna vse dni v tednu z upoštevanjem časovne omejitve v trajanju 840 minut oz. 14 ur na teden, vsak teden. Uporabniki storitev sistema so lahko vse fizične osebe, starejše od 14 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.