Gorenjska
3058 ogledov

Hotel Creina v stečajnem postopku

Hotel Creina arhiv Hotel Creina
Okrožno sodišče v Kranju je danes, 14. januarja, začelo stečajni postopek nad Hotelom Creina, družbo za hotelirstvo, gostinstvo in turizem, d. o. o., s Koroške ceste 5 v Kranju. Hotel Creina je sicer štirizvezdični hotel v središču gorenjske prestolnice s 87 hotelskimi sobami, s katerim upravlja družba za hotelirstvo Tripas, ki ima prav tako naslov na Koroški 5.

Predlog za stečajni postopek je že 23. junija lani podala upnica, nekdanja zaposlena, ker ji podjetje, v katerem je bila zaposlena več kot sedem let, ni izplačalo dela plače za februar, marec in april 2020 v skupni višini 1615 evrov. Poleg tega ima upnica še terjatev iz naslova izplačila odpravnine zaradi prenehanja pogodbe o zaposlitvi v višini 1323 evrov.

V obrazložitvi sklepa je sodišče navedlo, da ker dolžnik ni ugovarjal, da terjatev upnice ne obstoji, niti ni nasprotoval njeni višini, je podana neizpodbitna domneva, da je dolžnik insolventen. "Domnevo o insolventnosti bi dolžnik lahko izpodbijal le z ugovorom, vendar tega ni storil, v svojem odgovoru je celo navedel, da ne nasprotuje predlogu za začetek stečajnega postopka," je zapisano na spletni strani Ajpesa.

V odgovoru na predlog začetka stečajnega postopka je poslovodstvo hotela navedlo, da je njihovo poslovanje raslo vse od leta 2014 naprej in da je bila družba kljub negativnemu kapitalu vse do leta 2020 likvidna in plačilno sposobna: nelikvidnost je nastopila šele v letu 2020, to pa je neposredno povezano z izbruhom koronavirusa. Razmere so se spremenile ob koncu leta 2019, drastično pa v letu 2020, so pojasnili sodišču. V nadaljevanju pa še, da so od izbruha koronavirusta naprej vse svoje aktivnosti usmerili v iskanje rešitev za nastale razmere. Med drugim so FURS-u predlagali odlog plačila davkov.

Zaradi neugodne napovedi, povezane s predvidenem drugim ali tretjim valom epidemije, pa je družba privolila v stečaj.
Zaradi navedenega je sodišče nad dolžnikom začelo stečajni postopek in za stečajnega upravitelja imenovalo odvetnika dr. Jaka Pengova.
Upniki morajo zdaj v treh mesecih prijaviti svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice, zadnji  dan  roka  za  prijavo je 14. april 2021. Koliko ima družba zdaj zaposlenih, ni jasno, po dosegljivih podatkih pa med 20 do 49.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.