Gorenjska
838 ogledov

Hotela Brdo (še) ne bodo obnavljali

hotel brdo
1/3
M. Š.
Hotela Brdo očitno letos ne bodo začeli prenavljati. Generalni sekretariat vlade je namreč danes na spletni strani javnih naročil sporočil, da nobenemu od treh prijavljenih ponudnikov ne bo oddal del za obnovo hotela, ki je zaprt že od aprila lani.

Tokratni javni razpis za prenovo je bil že drugi, saj je prvega generalni sekretariat prav tako ustavil zaradi previsokih ponudb. Še maja letos so pristojni napovedovali, da bo možno izvesti cenejšo in hitrejšo obnovo, ki naj bi stala od osem do 10 milijonov evrov in bi bila končana v letu dni oziroma do 1. julija 2021, ko Slovenija prevzame predsedovanje Svetu Evropske unije. Večji del dogodkov bo potekal na posestvu Brdo in prav Hotel Brdo naj bi bil tudi reprezentativni objekt v času predsedovanja.

Drugi razpis je bil tako objavljen sredi junija letos in že po 15 dneh sta Kolektor Koling in Dema plus vložila zahtevka za revizijo. Oba ta zahtevka je naročnik, se pravi generalni sekretariat vlade, zavrnil kot neutemeljena, nato pa je Kolektor Koling sam umaknil zahtevek.

Ob upoštevanju ugotovitev Državne revizijske komisije so popravili dokumentacijo v zvezi z oddajo javnega naročila in postopek peljali naprej. Do novega roka, to je do 28. avgusta, so prispele tri prijave. Podjetje Trgograd iz Litije bi skupaj s partnerjema Riko in Stilles obnovil hotel za 32,7 milijona evrov. Drugi ponudnik je bila Lesnina MG Oprema iz Ljubljane, ki je ponudila svoje storitve v vrednosti 31,59 milijona evrov, tretji ponudnik pa je bil CGP iz Novega mesta skupaj s partnerjem Ofis arhitekti iz Ljubljane, ki bi obnavljal v vrednosti 35,1 milijona evrov.  
"Ker ponudbe ponudnikov, predložene v drugi fazi postopka, presegajo naročnikova zagotovljena sredstva in so iz tega razloga nedopustne, je naročnik odločil, da se javno naročilo ne odda," je napisano v dokumentu, pod katerega se je podpisal dr. Božo Predalič, generalni sekretar vlade. Zoper odločitev o neoddaji javnega naročila je sicer še mogoče vložiti zahtevek za revizijo.  

Vedno predragi

Prvotna idejna rešitev je bila izbrana že v letu 2018, vendar je bil nato projekt z odločitvijo investitorja ustavljen v začetku marca letos po nastopu novega vršilca dolžnosti direktorja JGZ Brdo, mag. Marjana Hribarja. Na JGZ Brdo so nato izbrali idejno rešitev podjetja Esplanada, d. o. o., s katerim je JGZ Brdo že sodeloval pri obnovi Vile Podrožnik.
"Nov hotel bo imel večjo kapaciteto (111 namestitvenih enot – zdaj jih ima 78), podpiral bo ustrezno logistiko in bo varnostno ustrezen. Stavba bo po prenovi energetsko bistveno učinkovitejša in okolju prijaznejša, saj bo potrebe po energiji, namesto sedanje uporabe plina, skoraj v celoti pokrival iz obnovljivih virov (toplotne črpalke)," je napisano na spletni strani JGZ Brdo.
Projektantske ocene projekta, ki vključujejo temeljito prenovo vseh notranjih prostorov, vključno z notranjo opremo in vsemi inštalacijami ter popolno prenovo zunanjosti, so bile okoli osem milijonov evrov. In za projekt se bodo skušala pridobiti tudi evropska sredstva, so spomladi napovedovali na JGZ Brdo.
Otvoritev prenovljenega hotela je bila predvidena maja 2021.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.