Gorenjska
2293 ogledov

Ideja o smučarski dvorani v Kranju znana, a lokacija še ni določena

Wikipedia
Nekatere občane Mestne občine Kranj, predvsem Besnice, razburja izgradnja smučarske dvorane. Ta je sicer kot razvojni potencial športa v MOK že zapisana tudi v Strategiji športa do leta 2030.

Nekaj časa se v Kranju govori, da naj bi pod Joštom v Besnici zrasla smučarska dvorana in pripadajoča turistična infrastruktura. O tem je začel pisati spletnik Trma, na to pa so se sedaj odzvali tudi tamkajšnji prebivalci. Ti so se zbrali v Civilni iniciativi Varuhi okolja Besnica in že pripravili spletno peticijo PROTI gradnji hotelov in pokritega smučišča Jošt.

 | Avtor: Trma.si / Civilna iniciativa Varuhi okolja Besnica Trma.si / Civilna iniciativa Varuhi okolja Besnica

»V kraju Zgornja Besnica leži ena redkih še nedotaknjenih dolin v mestni občini Kranj, polna vodnih izvirov in neokrnjene narave, ki ponuja ljudem odmik, krepi zdravje duha, ponuja pohodništvo, gobarstvo in lokalnim prebivalcem predstavlja generacije kmetijske obrti,« v peticiji pišejo pobudniki. Kot so zapisali, so o projektu izvedeli v lokalnem mediju. »Projekt je vreden preko 120 milijonom evrov tujega kapitala, gre za več kot 20 hektarjev površine in predstavlja grobo poseganje tako za lokalno prebivalstvo, kot tudi celotno okolico mestne občine Kranj, kjer velja območje Jošta edini odmik v hribe v tej okolici,« so povzeli iz pisanja in ob tem zapisali: »V okolici imamo več kot dovolj smučišč in samo še nekaj redkih takih dolin. Ne dovolite, da tuji kapital in oblast spreminja naš način življenja, uničita trud in delo več generacij za nami in spremenita okolje za voljo kapitala in turizma, ki ni nikakršna garancija za bodoče generacije. Primer Magna v Hočah je primer prakse kako uničiti najbolj rodovitno zemljo in kakšno nevarnost predstavljajo tuji investitorji za lokalno prebivalstvo.«

Na celotno dogajanje so se odzvali sedaj tudi na Mestni občini Kranj (MOK). Kot so nam povedali, trenutno MOK vodi interno pripravo Odloka o spremembah in dopolnitvah Občinskega prostorskega načrta (OPN), ki je v fazi priprave na javno razgrnitev in javno obravnavo. Na območju Besnice se preverja možnost prostorske umestitve športnega objekta. V pripravi so še določene strokovne podlage, ki so bile zahtevane s strani mnenjedajalcev. Investitorjev pa v tej fazi ni. »V predhodni idejni pobudi konzorcija domačih in tujih potencialnih investitorjev, ki ga zastopata posameznika Tomaž Knific in Edo Oblak, je MOK prepoznala mogoč širši razvojni potencial, kot tudi razvoj samega območja glede komunalne in druge infrastrukture ter kot turistične destinacije,« so zapisali na kranjski občini.

Številne je ob tem predvsem zmotilo, da niso dobili oziroma imeli informacij o tem projektu. Kot so pojasnili na MOK, lastniki v prvi fazi priprave sprememb in dopolnitev OPN niso bili posebej obveščeni s strani MOK za to večjo investicijo, saj še ni sigurno, da bo predlog sploh prišel do točke javne obravnave. »Že do sedaj, v postopku priprave, se je območje od prvotnega predloga zmanjšalo za več kot polovico, saj določeni deli niso bil sprejemljivi za MOK in mnenjedajalce. Obenem pa je to bil pogoj MOK do pobudnikov, da pridobijo soglasja lastnikov zemljišč, da se pobudo sploh obdrži v postopku. Brez pravice graditi namreč ne bodo nikoli mogli spraviti projekta v realizacijo. Prostorska umestitev brez realizacije pa bi negativno vplivala na že tako prevelik koeficient nezazidanih stavbnih zemljišč v MOK, kar onemogoča nadaljnji razvoj občine,« pravijo na občini.

Kot so nam še dodali na kranjski občini, je sama vrednost načrtovanega projekta odvisna od zelo veliko faktorjev, kot so zahteve po komunalni infrastrukturi, nivo objektov, površine objektov, druge omejitve, ki podražijo gradnjo, gradnja objektov na nagnjenem terenu. Točnejšo oceno je zato s strani MOK nemogoče podati. »Ravno tako ocena investicije ni stvar postopka sprememb in dopolnitev OPN, ampak se zasleduje izključno možnost in sprejemljivost prostorske umestitve predlaganih objektov. Če se postopek sprememb in dopolnitev OPN 4 s predlagano načrtovano ureditvijo uspešno zaključi, bo moral steči še postopek sprejetja občinskega podrobnega prostorskega načrta, kjer se bo lahko detajlneje ugotavljalo vse faktorje, kapacitete, omejitve, sprejemljivosti za naravo in podobno. Šele to bo podlaga za pridobitev gradbenega dovoljenja, kar pa bo zadeva zasebnih investitorjev.« Ob vsem tem pa na občini še pojasnjujejo, da je izgradnja smučarske športne dvorane kot razvojni potencial športa v MOK že zapisana tudi v Strategiji športa do leta 2030, pri čemer pa še ni predvidene ali določene nobene lokacije.

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 09:27 11.marec 2023.

    evo pa boste smučal polet. tja bodo prišli magnati zbentliji in RR in dvanajstvalniki, vi kranjčani boste pa doma južno si kuhal na drva, ker bo redukcija, da bodo lahko klime tam hladile dvorano in delale sneg. aja pa navadite ...prikaži več se da se boste umival kot oskrbniki planinskih koč, z vlažilnimi robčki, sredi poletja in suše bodo tile proabil vso vodo za sneg delat. kar tako naprej MOK in mestna uprava. pa Smrekarja in Petka pokličte, da vam obljubita mastne zasluške.