Gorenjska
11242 ogledov

Inšpektorica preverila stanje le po telefonu, na Bledu ogorčeni

Alge v Savi Dolinki Kolman Aerial
Društvo za varstvo okolja Bled je glede pojava alg na Savi Dolinki obvestilo tudi Inšpektorat za naravne vire. V društvu so bili nad njihovim odzivom pretreseni. Na inšpektoratu pa so prepričani, da je inšpektorica ukrepala pravilno.

Po informacijah Društva za varstvo okolja Bled naj bi inšpektorica kranjskega inšpektorata poklicala upravljavca čistilne naprave, da preveri ali naprava deluje brezhibno in se po telefonskem pogovoru odločila, da inšpekcijski postopek ni potreben. "Menimo, da je tako inšpektorica ogrozila zavarovanje dokazov, saj bi vzorce morali zbrati in zavarovati inšpektorat ali ustrezne službe, zato bomo na vodstvo Inšpektorata za naravne vire, podali predlog za strokovni nadzor dela inšpektorice," je društvo zapisalo v sporočilu za javnost.

Akumulacijsko jezero Moste na Savi Dolinki, alge Sava Dolinka Gorenjska So alge na Savi Dolinki res naravni pojav?

Iz inšpektorata pa so nam sporočili, da je bil ob informaciji o dogodku na Savi Dolinki obveščen Center za obveščanje, ki je v Sloveniji tisti organ, ki je pristojen za obveščanje in ukrepanje ob izrednih dogodkih oziroma okoljskih nesrečah. V kolikor gre za okoljsko nesrečo oziroma izredni dogodek, Center za obveščanje RS z informacijo seznani Inšpektorat za okolje prostor, ni pa okoljski inšpektor del interventne skupine, ki jo center aktivira za izvedbo interventnih ukrepov na kraju dogodka.

"V tem primeru okoljski inšpektor ni bil obveščen o dogodku, a ker pa je inšpektorica za okolje v ponedeljek zjutraj prejela klic, v katerem jo je klicatelj obveščal, da je Sava Dolinka onesnažena zaradi delovanja čistilne naprave Jesenice, je po telefonu takoj poklicala upravljavca čistilne naprave Jesenice, da je preverila, ali je prišlo na čistilni napravi do izrednega dogodka. Okoljevarstveno dovoljenje za obratovanje komunalne čistilne naprave Jesenice (KČN) glede emisij v vode določa, da mora upravljavec izpad obratovanja KČN prijaviti inšpekciji, pristojni za okolje, zato je inšpektorica pri upravljavcu preverila, če je ravnal v skladu z zahtevami okoljevarstvenega dovoljenja. Ta ji je zagotovil, da na napravi ni šlo za izredni dogodek in da čistilna naprava obratuje nemoteno. Isto so okoljski inšpektorici zagotovili tudi v Akroni Jesenice," so za Žurnal24 pojasnili na inšpektoratu ter dodali: "Ker je bilo ugotovljeno, da ne gre za izredni dogodek, ki bi ga povzročile naprave inšpekcijskih zavezancev, okoljska inšpekcija nima podlage za uvedbo inšpekcijskega postopka. To pa ne pomeni, da Inšpekcija za okolje ne nadzira čistilne naprave Jesenice ali da da ne bo tudi v tem primeru uvedla inšpekcijskega postopka oziroma ukrepala."

Ob tem so še zapisali, da  je KČN Jesenice inšpekcijski zavezanec, ki ga nadzira inšpekcija za okolje. Če ugotovi kršitve okoljskih predpisov ustrezno ukrepa. "Iz evidence inšpekcijskih nadzorov okoljske inšpekcije izhaja, da se v zvezi s KČN Jesenice vodi inšpekcijski postopek. Na podlagi pregledala obratovalnega monitoringa emisij snovi v vode iz komunalne čistilne naprave Jesenice (KČN) za leto 2022, je bila izdana odločba, s katero se je zavezancu JEKO d.o.o. odredilo, da mora pri obratovalnih monitoringih emisije snovi v vode iz iztoka komunalne čistilne naprave Jesenice za leto 2023, da mejne vrednosti celotnega fosforja ne bodo presegle predpisane mejne vrednosti 2 mg/l. Inšpekcijski postopek še ni zaključen," so še sporočili iz inšpektorata.

Odzvali pa so se tudi v podjetju JEKO, javno komunalno podjetje Jesenice. Izjavo so obvjavili na njihovi spletni strani, v kateri so zapisali: "Cvetenje alg je naraven pojav, ki je lahko posledica več dejavnikov, vključno s temperaturnimi spremembami in povečanjem količine hranil v vodi. Zagotavljamo, da naše dejavnosti ne prispevajo k slabšanju okoljskih razmer. Centralna čistilna naprava Jesenice obratuje v okviru zakonsko določenih parametrov in v skladu z veljavnimi predpisi, kar potrjujejo poročila o obratovalnem monitoringu odpadnih vod, izvedenem s strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Kranj. Iz letnega poročila obratovalnega monitoringa za leto 2023 ni razvidnih prekoračitev mejnih vrednosti in ravno tako ni bilo zabeleženih izrednih dogodkov. Nadaljevanje te prakse je bilo potrjeno tudi v tekočem letu, brez kakršnih koli prekoračitev mejnih vrednosti." Ob tem so zapisali, da so "zavezani k nadaljnji transparentnosti in odgovornosti do okolja ter skupnosti, ki ji služimo."

Odzvali pa so se sedaj tudi na občini Jesenice. Kot so zapisali, verjamejo javnemu podjetju JEKO, javno komunalno podjetje Jesenice, da KČN Jesenice obratuje v okviru zakonsko določenih parametrov in v skladu z veljavnimi predpisi. "Občina Jesenice ne more ukrepati in komentirati izjav društva, dokler ni dokazil in uradnih potrdil, da so alge zares rezultat izpustov iz čistilne naprave. Če bosta inšpektorat in policija, ki ju je društvo po vaših navedbah opozorilo na alge, potrdila, da gre res za nedovoljene izpuste oziroma onesnaženje, bo Občina Jesenice nemudoma ukrepala in pristopila h problemu," so za Žurnal24 odgovorili na jeseniški občini.

 

Madež na Savi Dolinki MADEŽ Gorenjska Temen madež na Savi Dolinki. Kaj se dogaja?
Komentarjev 8
 • Avatar Suli
  Suli 08:12 08.maj 2024.

  Ekološki terorizem po slovensko s pasivno reakcijo državnih organov. A tudi oni stavkajo🤔

 • Ender3 20:28 07.maj 2024.

  Bo tudi ta inspektorica odstranjena iz položaja ali so to zgolj moje pobožne želje. Bo treba poklicat Matoza on ima izkušnje z kvazi inspekcijskimi nadzori. Sramota, kaj se dogaja nihče pa za nič ne odgovarja. Razumem, da nima vsak takšno ...prikaži več imuniteto kot ddr.Jaklič. Ampak kdo spoh še trdi, da smo pred zakonom vsi enaki..

 • Friderik1950 19:41 07.maj 2024.

  Gorenjci zasrali - ovaj upropastili našo edino opevano turistično regijo. Nerodno, od česa bodo sedaj živeli - ovaj od čega če sada da žive.