Gorenjska
4211 ogledov

Iščejo nove voznike prostoferje

Povpraševanja po brezplačnih prevozih za starejše in invalide Prostofer je v Mestni občini Kranj veliko.

Prostofer, ki zagotavlja brezplačen prevoz starejšim in invalidom s pomočjo voznikov prostovoljcev, so v Mestni občini Kranj (MOK) uradno zagnali septembra 2021, ko je začela delovati brezplačna telefonska številka 080 10 10. Upravičenim uporabnikom je odtlej na voljo brezplačen prevoz do zdravstvenega doma, lekarne ali dnevnega centra za starejše, in sicer v e-avtomobilu, ki ga zagotavlja občina. Od začetka uvedbe te storitve so vozniki tako opravili 624 voženj, od tega že 73 samo v prvih dveh mesecih letošnjega leta.

Trenutno je aktivnih deset prostovoljnih voznic in voznikov, v kratkem pa bo na voljo še eno vozilo, ki ga bodo prostovoljci in uporabniki začeli uporabljati v kratkem. Prejšnji teden ga je od podjetja Vizije mobilnosti uradno prevzela podžupanja Manja Zorko. Gre za Citroen e-Berlingo, v katerem je zaradi prostornosti vožnja ter vstopanje in izstopanje iz vozila še lažje in bolj udobno.

 | Avtor:

Dodatno vozilo je tako zagotovljeno, zdaj pa v MOK iščejo še okrepitve. Prostovoljni voznik je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. A niso le vozniki, pač pa svojim sopotnikom pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz avta, in sicer pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo nesti vrečke iz trgovine in jim priskočijo na pomoč pri hoji po stopnicah. Tisti, ki imajo voljo in čas, da se pridružijo kranjskim prostoferjem, lahko pokličejo na telefonsko številko 04 23 73 161.

Komentarjev 1
  • indigokid 20:01 29.marec 2023.

    koliko je pa treba plačati, da lahko to opravljaš?