Gorenjska
1809 ogledov

Iskraemeco bo izdelal za Komunalo Kranj 22 tisoč pametnih vodomerov

Pametno mesto Kranj Arhiv Iskraemeco Kranj Podatke s pametnih vodnih števcev lahko spremlja vsak občan, če si na svoj prenosni telefon ali tablico naloži aplikacijo.
Iskraemco in Komunala Kranj sta podpisala petletno pogodbo za dobavo 22.000 pametnih vodnih števcev za daljinsko odčitavanje. Za Komunalo Kranj pomeni podpis pogodbe mejnik pri upravljanju z vodo, saj gre za rešitev, ki je ena najnaprednejših pametnih rešitev za vodo v regiji.

S Komunale Kranj so nam v zvezi z nedavno sklenjeno pogodbo za pametne števce za vodo danes pojasnili, da so bili prvi od 22.000 naročenih vodomerov dobavljeni že konec decembra 2020 in da so jih namestili v okviru projekta Pametna Mlaka. Vrednost petletne pogodbe z Iskraemecom pa je slabih dva milijona evrov, so navedli.

Na Komunali Kranj si od nove tehnologije veliko obetajo. Napovedujejo, da bo "pospešila učinkovito upravljanje s pitno vodo, izboljšala uporabniško izkušnjo uporabnikov in nadgradila operativne procese. To pa pomeni mesečni ažurni popis porabe pitne vode in hitrejšo detekcijo okvar vodomerov."

Javno podjetje Komunala Kranj upravlja s 700 kilometri vodovodnih sistemov, a vodne izgube so kljub stalnim izboljšavam še vedno zelo visoke, kar 34-odstotne, je septembra lani ob predstavitvi projekta Pametna Mlaka izpostavil Matjaž Berčon, direktor Komunale Kranj.

Za Iskraemeco bo projekt referenca

V Iskraemecu poleg pametnih vodnih števcev s komunikacijo ponujajo še, kot navajajo, sodobno celovito programsko rešitev Saas z naprednimi funkcijami poročanja ter uporabnikom prijaznimi prikazi in analizami podatkov.

Ta projekt s Komunalo Kranj pa bo, kot napovedujejo, "referenca za nadgradnjo vodne infrastrukture v celotni regiji in primer odličnega sodelovanja med lokalnimi podjetji in komunalnimi službami."

Na Mlaki že 485 pametnih števcev

Septembra lani smo že poročali, kako bodo kranjska podjetja z inovativnimi rešitvami sooblikovala pilotni projekt Pametna Mlaka oziroma kako bo kranjsko naselje Mlaka kot prvo naselje v Mestni občini Kranj dobilo digitalno tehnologijo in med drugim tudi pametne števce, ki bodo zbirali podatke o porabi elektrike, vode, plina, pametni senzorji bodo spremljali promet. Te podatke bodo nato spremljali tako na Mestni občini Kranj za lažje akcije in naložbe in tudi občani, če si bodo na svoj prenosni telefon ali tablico naložili aplikacijo.

Na vhodu v naselje Mlaka sta dva vodovoda, na obeh pa so že namestili telemetrijo in pri uporabnikih 485 pametnih števcev. Vodovodni sistem so popolnoma obnovili in vodnih izgub praviloma zdaj ne bi smelo biti več, kajti pametni števci tudi sproti javljajo, če se dogaja kaj nepredvidljivega.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.