Gorenjska
1765 ogledov

Ivanu Omanu bodo postavili ploščo

Ivan Oman Žurnal24 main Ivan Oman (10. september 1929 - 18. avgust 2019).
Skoraj tri leta po smrti bodo na Omanovi kmetiji v Zmincu pri Škofji Loki slovesno odkrili spominsko ploščo Ivanu Omanu, kmetu, slovenskemu domoljubu in narodnemu buditelju, članu predsedstva Republike Slovenije ter častnemu občanu Škofje Loke.

Slovesnost bo v četrtek, 12. maja, ob 17. uri na kmetiji v Zmincu 12. Obeležje pa bosta odkrila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj odkritja, in župan Občine Škofja Loka Tine Radinja.

Z občine so nam še pojasnili, da slovesnost pripravljajo skupaj družina in sorodniki Ivana Omana, Občina Škofja Loka, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ob sodelovanju Prosvetnega društva Sotočje Škofja Loka.

Besedilo na spominski plošči, ki jo je oblikoval in izdelal Janez Mravlja iz Hotavelj, je bilo usklajeno z Uradom predsednika republike in sorodniki Ivana Omana. Vrednost izdelave spominske plošče pa je znašala 2.060 evrov in jo je prispevala Občina Škofja Loka, so še razložili z občine.

Ivan Oman, politik, poslanec in kmet iz Zminca pri Škofji Loki, je bil predsednik Slovenske kmečke zveze, podpredsednik Demosa, član predsedstva Republike Slovenije, sodeloval je v vseh večjih dogodkih demokratizacije ter osamosvajanja. Leta 1992 je bil izvoljen za poslanca prvega državnega zbora na listi SKD, po izteku mandata pa se je poslovil od aktivne politike.

Leta 1996 je prejel državno odlikovanje zlati častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije, leta 1999 pa je postal tudi častni občan Škofje Loke.

Manj kot mesec dni pred 90-letnico je umrl. Pokopali so ga 21. avgusta 2019 z vojaškimi častmi v Škofji Loki in tega pogreba se je udeležil ves slovenski politični vrh in drugi vidni posamezniki.

 

Komentarjev 3