Gorenjska
707 ogledov

Iz Bruslja šest milijonov za krvavški vodovod

ilustracija voda, pipa, pitna voda Boštjan Tacol
Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za prvi sklop projekta oskrbe s pitno vodo na območju zgornje Save. Skupna višina sredstev za izvedbo projekta znaša 14,6 milijona evrov, od tega bo Kohezijski sklad prispeval dobrih 6,1 milijona evrov.

Namen naložbe je dolgoročno zagotoviti večjo zanesljivost oskrbe z zdravstveno ustrezno pitno vodo za skoraj 30.000 prebivalcev na območju Občine Cerklje na Gorenjskem, delu Mestne občine Kranj, delu Občine Šenčur ter v občinah Komenda in Vodice.

Projekt zajema gradnjo dobrih 24 kilometrov cevovodov, ureditev zajetij z vodohranom in objektom za pripravo pitne vode, rekonstrukcijo vodohrana Grad ter gradnjo vodohrana Taber in 10 vodovodnih vozlišč, so zapisali na spletni strani vladne službe.

Znano je, da so si prej omenjene občine več kot 10 let prizadevale, da bi s pomočjo evropskih sredstev zgradile nov krvavški vodovod. Vlogo za nepovratna evropska sredstva so vložile avgusta 2019 in jo dopolnile 30. septembra 2020.

Zgradili že polovico od 24 kilometrov vodovodov

Gradbeno dovoljenje je nosilna Občina Cerklje na Gorenjskem pridobila že leta 2011, in pet kilometrov  odsekov novih vodovodov je na svojem območju že zgradila z lastnimi sredstvi. Nemalo začudenja pa je lani povzročila Agencija RS za okolje, ki je zahtevala presojo vplivov na okolje (podobno kot za kanalizacijski kanlal C0 v Ljubljani) in pridobitev pridobitev okoljevarstvenega soglasja. Pozneje pa so pristojni presodili, da za nov krvavški vodovod, ki ima dve pravnomočni gradbeni dovoljenji, presoja vplivov na okolje ni potrebna.

Kot je za Žurnal24 oktobra lani pojasnil župan Občine Cerklje na Gorenjskem Franc Čebulj, so že poleti začeli z gradbenimi deli na njihovem območju na več odsekih. In zdaj je približno polovica od 24 kilometrov vodovodov že zgrajena.

Eden od pogojev za pridobitev evropskih sredstev je bil namreč, da so vsa gradbena dela, ki so jih podpisali z izvajalcem Gorenjsko gradbeno družbo, končana v roku, najprej je bilo to do decembra 2021, nato  do marca 2022. Nakazilo iz Bruslja pa bi v najboljšem primeru dobili v letu 2023, so se nadejali v občihah. Občina Cerklje na Gorenjskem ima v tem projektu največji delež, to je 42-odstoten, vrednost del na njenem območju pa je pet milijonov evrov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.