Gorenjska
1750 ogledov

Iz kanjona rešili poškodovanega otroka

Soteskanje Shutterstock Fotografija je simbolična.
Včeraj, v petek, 16. julija, malo čez 17. uro se je pri adrenalinskem spustu v kanjonu Grmečica v občini Bohinj poškodoval moški. Danes, v soboto, malo čez 8. uro se je na poti iz Krme proti Debeli peči zarotila narava proti planincu: odtrgala se je skala in ga poškodovala.

Poškodovanca so v kanjonu Grmečica oskrbeli gorski reševalci Gorske reševalne službe Bohinj. V UKC Ljubljana ga je na nadaljnjo zdravljenje prepeljala s helikopterjem posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo GRS Brnik, so zapisali na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

S Policijske uprave Kranj so pozneje pojasnili, da je bil poškodovani otrok, ki se je poškodoval v prej omenjenem kanjonu Grmečica med soteskanjem pri skoku v vodo.

Soteskanje (plavanje in spuščanje po koritih gorskih rek) v Grmečici spada med zahtevnejše, ki ga priporočajo le izkušenim in telesno dobro pripravljenim. Za premagovanje slapov do osmih metrov uporabljajo vrvno tehniko, najbolj drzni pa tudi skačejo čez osem metrov visok slap in nato zaplavajo v naravnem tolmunu.

Prav tako včeraj, 16. julija, okoli 14. ure, so na pomoč hiteli gorski reševalci Gorske reševalne službe Mojstrana. V ferati oziroma zavarovani plezalni poti Mojstrana - modra sta se zaplezala planinca. Nepoškodovana so rešili in ju peš pospremili v dolino.

Tudi v tem reševanju so pomagali otroku, so razložili pozneje s PU Kranj. Otrok se je med vzponom v ferati ustrašil višine, s staršem so ga zato pospremili gorski reševalci iz Mojstrane, so navedli policisti.

Ob tem pa opozorili, da naj bo tura vedno prilagojena otroku, njegovemu znanju in zmožnostim.

Odtrgala se je skala

Danes, v soboto, 17. julija, pa so gorski reševalci iz Mojstrane in prav tako dežurna ekipa GRS na Brniku in vojaški helikopter zaradi nesreče posredovali že malo čez 8. uro. Na poti iz Krme proti Debeli peči v občini Gorje se je odtrgala skala in planincu poškodovala koleno. Z vitlom so ga dvignili v helikopter in prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.