Gorenjska
113 ogledov

Iz roda v rod

Loški kruhek, dediščina, kulinarika
1/2
dr. Ana Beno Loški kruhek, 2023.
Čebelarstvo, otepanje, izdelovanje malih kruhkov, piparstvo, pletnarstvo, Škofjeloški pasijon, narodno-zabavna glasba, spuščanje gregorčkov, ... vse to so ohranjene dejavnosti, prepoznavne na Gorenjskem, vpisane v Register nesnovne kulturne dediščine.

Podrobneje o tem, katera znanja in veščine, uprizoritve in šege so se ohranili na Gorenjskem in so tudi vpisane v Register nesnovne kulturne dediščine (NKD), bo mogoče izvedeti na razstavi Iz roda v rod, ki jo bodo jutri, v četrtek, 20. aprila, ob 19. uri odprli v Gorenjskem muzeju v Mestni hiši na Glavnem trgu v Kranju.

Avtorica razstave dr. Ana Beno opozarja na izreden pomen nesnovnih elementov pri razumevanju in ohranjanju kulturne dediščine, pri čemer gre tudi za družbene odnose in različna področja duhovne ustvarjalnosti, ki se prenašajo iz roda v rod. S predstavljenimi vsebinami bo posameznike opomnila na neprekinjena znanja, ki so se ohranila na Gorenjskem in pestrost človeške ustvarjalnosti.

Pastir, planine, paša, Gorenjska | Avtor: Drago Holynski, Fototeka Gorenjskega muzeja Planinska paša, 1988. Drago Holynski, Fototeka Gorenjskega muzeja

Trenutno je v slovenski Register nesnovne kulturne dediščine vpisanih več kot 30 enot ozirom nosilcev NKD z Gorenjskega, pri tem pa Gorenjski muzej kot član delovne skupine Koordinatorja varstva NKD aktivno prispeva k vpisom NKD.

Ker so muzeji na splošno prepoznani kot institucije, ki se ukvarjajo pretežno s premično in materialno kulturno dediščino, želijo v Gorenjskem muzeju s tokratno razstavo, ki sovpada tudi s 70-letnico njegovega delovanja, osvetliti pomen muzeja pri ohranjanju in varovanju nesnovne kulturne dediščine na terenu.

Razstavo Iz roda v rod in tudi druge stalne razstave v kranjski Mestni hiši si bo mogoče ogledati v prihodnje od torka do nedelje med 10. in 18. uro, ob ponedeljkih pa imajo zaprto.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.