Gorenjska
400 ogledov

Izbruh med brezdomci

Zavetišče za brezdomce v Kranju Zavetišče za brezdomce Kranj
V kranjskem zavetišču za brezdomce je bilo na nedavnem testiranju za covid-19 pozitivnih kar sedem uporabnikov. Enega od njih so morali prav danes zaradi poslabšanega zdravstvenega stanja odpeljati v bolnišnico, eden pa preživlja karanteno izven zavetišča pri sorodnikih. Obolela je tudi ena od zaposlenih delavk v zavetišču.

Vodja Zavetišča za brezdomce Kranj Romina Purič je pojasnila, da je v zavetišču trenutno 14 moških in tri ženske. Že spomladi so uredili sobo za izolacijo, a je takrat na srečo niso imeli priložnosti uporabiti. Tako da so bili na izbruh bolezni pripravljeni. In prvi uporabnik, ko so posumili, da bi lahko zbolel za koronavirusom, je bil v tej sobi za izolacijo že med čakanjem na izvid testiranja.

"Po prejetem pozitivnem izvidu smo se dogovorili za skupinsko testiranje vseh uporabnikov in zaposlenih, ki je bilo opravljeno naslednji dan. Sklican je bil tudi krizni sestanek, ki so se ga udeležili predstavniki NIJZ, Zdravstvenega doma Kranj, Mestne občine Kranj, Civilne zaščite Kranj ter Centra za socialno delo Gorenjska. Na sestanku je bilo glede na število že pozitivnih uporabnikov in omejene prostorske možnosti zavetišča dogovorjeno, da se izolacija v zavetišču organizira po principu gospodinjske skupnosti, oboleli uporabniki ostajajo v (deloma prilagojenem) zavetišču in bo zanje solidarno poskrbljeno, ob hujšem poteku bolezni pa se aktivira zdravstvo," je razložila Romina Purič.

Oboleli uporabniki imajo vsi zaenkrat razmeroma mile simptome, vsi lahko skrbijo sami zase in svoje potrebe, eden pa je bil danes zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja hospitaliziran. Med zaposlenimi v zavetišču je obolela ena delavka, trije in naša javna delavka pa smo zaenkrat še zdravi in delamo, nam je danes sporočila Romina Purič.

Devetdeset toplih obrokov na dan

Zavetišče za brezdomce na Sejmišču 4 v Kranju je pričelo delovati decembra 2008, in sicer kot preventivni socialnovarstveni program pod okriljem Centra za socialno delo Kranj (zdaj CSD Gorenjska, enota Kranj.) Zaradi specifičnih potreb uporabnikov je v zavetišču tudi razdelilnica hrane: po besedah Romine Purič v njej dnevno razdelijo 90 toplih obrokov. Poleg brezdomcev oziroma uporabnikov zavetišča v njej kosijo tudi socialno šibki občani. Ta program razdelilnica hrane v celoti financira Mestna občina Kranj.

Nedaleč stran od zavetišča, na Vodopivčevi 8, pa lahko tisti, ki so v socialni stiski in imajo potrdilo CSD, dobijo pakete hrane iz t. i. programa viški hrane. Gre za hrano, ki jo donirajo trgovska podjetja. Prostovoljci in zaposleni jo prevzamejo in pripeljejo na Vodopivčevo. Po te pakete hrane redno prihaja 45 posameznikov in družin, občasno pa še približno 15 do 20 posameznikov in družin.

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 15:01 30.oktober 2020.

    brezdomci se družijo z brezdomci ... ja če se ne bi družili, bi bilo vse u redu ... očitno je vsako druženje problem ne glede na to, kdo je okužen, samo da je nko druženje, so že okužbe ... po ...prikaži več drugi strani pa domovi starostnikov, ki jih zaprejo v sobe, spet ogromno okuženih ... tukaj nekaj ne štima ... več je ukrepov , slabše je, kaj je zdej to