Gorenjska
4994 ogledov

Izbruh v Žireh povezan s šolo v naravi

Šolska torba Profimedias
Po današnjih podatkih Sledilnika covid-19 ima občina Žiri najbolj zaskrbljujoče razmere oziroma ima najvišji odstotek prebivalstva na Gorenjskem, okuženega s covidom-19. Kot edina na Gorenjskem je obarvana vijolično.

Samo včeraj, 18. oktobra, so s PCR testom potrdili okužbo pri 15 prebivalcih občine Žiri, skupaj je na današnji dan aktivno okuženih 96 občanov Žirov, je zabeleženo na Sledilniku covid-19. Med šolami na Gorenjskem pa s 27 aktivno okuženimi izstopa OŠ Žiri (še en dan prej je bil zabeležen podatek o 32 potrjeno okuženih na tej šoli, op.a.), sledi ji Glasbena šola Škofja Loka z 18 okuženimi.

Z vprašanjem, kaj se dogaja v Žireh, smo se obrnili na Zdravstveni dom Škofja Loka in na zasebnika koncesionarja, ki v Zdravstveni postaji Žiri opravlja zdravstvene storitve. Zdravnik družinske medicine Jaka Strel, dr. med. spec., iz Zavoda Fitlab je za Žurnal24 potrdil porast okužb na območju Žirov in tudi govorice, da so povečano število okužb zaznali po eni od šol v naravi. Po naših neuradnih podatkih so bili otroci OŠ Žiri in tudi učitelji v šoli v naravi na štajerskem Pohorju.

"Z dilemo izvajanja šol v naravi smo se v Žireh soočili že na začetku šolskega leta in skupaj presodili, da ima prednost razvoj otrok in izkušnje, ki so v tovrstnem pedagoškem procesu edinstvene in neponovljive. Ob tem verjamem, da so pedagoški delavci spoštovali vse preventivne ukrepe, da do okužb ne bi prišlo," je poudaril zdravnik Jaka Strel.

Glede spremljanja okužb je razložil, da redno beležijo okužbe vse aktivne populacije, ki se šola, dela ali potuje po drugih krajih Slovenije in tujini.

V Žireh nimajo trenutno nikogar s hujšim potekom covid-19

Glede precepljenosti  je zdravnik Jaka Strel navedel, da je "dobra novica, da v Žireh večinoma zbolevajo predstavniki aktivne populacije, in še to v relativno omejenem obsegu. V Žireh imamo dobro precepljenost, saj je po naših podatkih cepljenih vsaj s prvim odmerkom 53 odstotkov oseb med 18 do 65 let ter 72 odstotkov starejših od 65.let. Treba je poudariti, da so praktično vse osebe s tveganjem za hujši potek cepljene, prav tako imamo zelo dober odziv na cepljenje proti gripi. In po naših podatkih trenutno nimamo osebe s hujšim potekom covid-19."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.