Gorenjska
23329 ogledov

Izredne razmere, reševali so jih kot po tekočem traku

Reševanje, helikoptersko reševanje s Triglava PU Kranj Večerno reševanje treh alpinistov s Triglava, posneto 19. avgusta 2023.
Dežurna helikopterska ekipa za reševanje v gorah GRZS s policistom gorske policijske enote in helikopterjem Slovenske vojske je včeraj, v soboto, posredovala v kar šestih reševanjih. Med njimi izstopa zlasti neodgovorno obnašanje dveh mladih Nizozemcev na Storžiču. Na Storžiču pa je danes okoli 8. ure zdrsnila še ena planinka.

Kot poročajo na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje, je danes, v nedeljo, ob 8.20 na markirani planinski poti skozi Žrelo na Storžič, občina Tržič, zdrsnila planinka in padla v globino ter se poškodovala. Reševalci GRS Tržič so jo v sodelovanju z dežurno ekipo GRS Brnik in helikopterjem Slovenske vojske oskrbeli, nato pa prepeljali v UKC Ljubljana.

Naslednjo vožnjo proti UKC je imela ekipa z Brnika in vojaški helikopter kmalu za tem. Ob 9.50 sta namreč v vasi Tupaliče, občina Preddvor, na regionalni cesti Kranj–Preddvor–Jezersko trčila osebno vozilo in kolesar. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in zavarovali mesto pristanka helikopterja SV. Reševalci Nujne pomoči Kranj so poškodovanega kolesarja na kraju oskrbeli, v UKC Ljubljano pa ga je prepeljal helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik.

Okoli 12. ure si je pod vrhom Jerebice, občina Bovec, pohodnica poškodovala nogo. Vnovič, že tretjič danes, je posredoval helikopter Slovenske vojske. Kot navajajo na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje, so jo ob naletu helikopterja oskrbeli reševalci GRS dežurne ekipe Brnik. S helikopterjem so jo prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Nora sobota

Najprej so reševalci včeraj nekaj čez 9. uro poleteli v pomoč pohodnici, ki jo je obšla slabost na poti iz doline Lepene proti Krnskemu jezeru. S helikopterjem Slovenske vojske so jo prepeljali v zdravstveno ustanovo.

Okoli 14. ure so bili obveščeni o dveh 37-letnih alpinistih, državljanih Hrvaške, ki sta se zaplezala v severozahodnem razu Cmira. Pomoč pri reševanju so helikopterski ekipi nudili gorski reševalci GRS Mojstrana. Alpinista sta bila ustrezno opremljena in s helikopterjem prepeljana v dolino.  

Takoj po zaključeni prejšnji akciji so poleteli v pomoč gorskim reševalcem GRS Bohinj, ki so nudili pomoč 62-letni planinki, ki ji je zdrsnilo blizu naselja Ukanc med hojo s planine pri Jezeru proti planini Blato. S helikopterjem so planinko, ki je imela poškodovan gleženj, prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice.

Okoli 17. ure so poleteli v pomoč materi in sinu, ki si nista upala nadaljevati poti z vrha Triglava proti Doliču. In sta zaprosila za pomoč. Prepeljali so ju v dolino.  
 

Bili so taksi za Nizozemca, Slovaka in Kanadčana

Peto reševanje so opravili nad smerjo Peto Žrelo na Storžiču, kjer sta se v megli okoli 18. ure zaplezala 25-letni planinec in 23-letna planinka, oba državljana Nizozemske. Pomoč pri reševanju so helikopterski ekipi nudili gorski reševalci GRS Tržič. Bila sta neprimerno opremljena, brez čelad, brez varovalnih pasov, v neprimerni obutvi (23-letna planinka je imela obute t. i .bulerje). Bila sta brez planinskega in alpinističnega znanja. Oba so nepoškodovana s helikopterjem prepeljali v dolino.

Zadnje, šesto reševanje so opravili okoli 20.30 na vrhu Skalaške smeri v Severni Triglavski steni, kjer so obtičali trije alpinisti. 33- in 31-letna, oba državljana Slovaške, in 46-letni državljan Kanade, so v steno vstopili zelo pozno. Ker so plezali zelo počasi, jih je ujela tema. Ker niso imeli opreme za bivakiranje, so zaprosili za pomoč. Pomoč pri reševanju so helikopterski ekipi nudili gorski reševalci GRS Mojstrana. Vse tri tuje alpiniste so reševalci s helikopterjem prepeljali v dolino.  

Bohinjski reševalci so sinoči, bilo je po 21. uri, dobili klic za pomoč planinki, ki je onemogla na poti proti Rudnem polju, občina Bohinj. Poškodovani so nudili prvo pomoč in jo prepeljali v dolino do njenega avta.

Poziv k odgovornemu obnašanju

S Policijske uprave Kranj so, tudi zaradi včerajšnjih reševanj, vnovič opozorili na nevarnosti v gorah in pozvali k resnično odovornemu obnašanju vsakega pohodnika in alpinista. "Kritičen je lahko vsak korak, vsak prijem, vsak gib, vsako dejanje. Želimo si le, da bi varno prispeli domov. Zato pazite nase in na tiste, ki so v gorah skupaj z vami," so zapisali policisti.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 18
  • munja 19:43 20.avgust 2023.

    Pa dobro, kdaj se bo kdo v tej državi oz. na vladi zbudil in napisal zakon o zaračunavanju reševanja idiotov v naših gorah???? Očitno je nekomu v interesu, da se to ne reši že enkrat!!!

  • dare326 19:06 20.avgust 2023.

    avtor MH: na zaznamovani planinski poti skozi Žrelo na Storžič... :))) Če hočeš biti besedni čistun se napiše na "označeni planinski poti", sicer pa tudi na PZS označene poti imenujejo markirane in PD imajo markaciste. Ne izumljaj, kjer ni treba.

  • djdj 18:00 20.avgust 2023.

    Če je pa t.i. buler neprimerna obutev? Kaj so primerni čevlji agencije NASA?