Gorenjska
21534 ogledov

Izredne razmere v gozdovih, najhuje v Šenčurju

Lubadar, podlubniki, gozd
1/5
M. Ha. Samo v revirju Šenčur so gozdarji izdali kar 670 odločb za sanitarni posek.
Od začetka letošnjega leta do 15. junija so na kranjskem gozdnogospodarskem območju za posek označili že 43.000 m3 napadenih smrek - lubadark, kar je 10 krat več kot v istem obdobju lani. Najhuje je na širšem območju Šenčurja, kjer se je odmera lesa za sečnjo povečala kar za 86-krat (11.800 m3). Samo v revirju Šenčur so gozdarji izdali kar 670 odločb za sanitarni posek, na celem območju pa 2400.

O zares zaskrbljujočih razmerah v gozdovih so danes iz kranjske enote Zavoda za gozdove Slovenije na javnost naslovili posebno obvestilo. "Že lanska suša in vročina sta zelo oslabeli drevje, predvsem smreko v nižinah Gorenjske. Tako so se močno namnožili podlubniki – lubadarji, ki jim takšne razmere zelo ustrezajo. Lastniki in gozdarji se z napadenim drevjem borimo že od lanskega poletja," so opozorili iz zavoda za gozdove in dodali, da čeprav je bilo letos več padavin, to razvoja lubadarjev ni ustavilo.

lubadar, goz, podlubnik | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Ker smo komaj na začetku poletja, grozi, da se bo napad podlubnikov le še nadaljeval. Tudi letos bo največ napadenega drevja na prodnatih tleh Kranjskega in Sorškega polja, na prisojnih legah in kamnitih tleh. Povečana populacija lubadarjev je povsod, od nižine pa vse do zgornje gozdne meje v gorah.

Podlubnik, lubadar, oznaka za sečnjo, gozd | Avtor: M. Ha. M. Ha.

V nevarnosti pa ni le smreka, močno se sušijo tudi hrasti, bresti, jeseni, ponekod celo bukve. Prizadeto je tako staro kot mlado drevje, ugotavljajo na zavodu za gozdove.

Lastniki naj ne čakajo na odločbo

Lastnike, ki imajo v gozdu smreko, iz kranjske območne enote Zavoda za gozdove Slovenije tako pozivajo, da redno pregledujejo svoj gozd in so še bolj pozorni na morebitne znake napada lubadarjev (rjava črvina ob koreničniku pod smreko, spreminjanje iglic v rdečkasto barvo, sušenje in odpadanje iglic, prekomerno smoljenje v srednjem delu drevesa, sušenje vrhov).

Ob pojavu takšnih znakov, naj lastniki obvezno obvestijo svojega revirnega gozdarja oziroma gozdarko in naj ne čakajo na izdajo odločbe, temveč takoj pričnejo s sanacijo - posekom in odvozom napadenega lesa. V vročini je razvoj lubadarjev še hitrejši, zato je hitro pospravilo napadenega lesa ključno, da se škode ne širijo naprej. Ob prejemu obvestila gozdarja, da imajo v svojem gozdu lubadarke, pa naj takoj ukrepajo.

Lubadar, podlubniki | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Lastniki naj ne odlašajo s posekom, tudi če so na zasluženem dopustu, poskrbeti morajo za takojšen posek napadenih smrek. Za parcele, ki so v solastništvu, naj solastniki predhodno izberejo skupnega predstavnika, ki jih bo zastopal – o tem naj obvestijo svojega gozdarja. Že predhodno je dobro preveriti in pripraviti tehnično brezhibnost orodja in opreme, ki bi jih potrebovali za sečnjo.

Velikokrat lastnikom izvajalci obljubijo, da bodo pravočasno prišli posekat lubadarke, vendar zaradi obilice dela to ne storijo pravočasno. Odgovornost za pravočasen posek pa je na lastniku in ne izvajalcu.

Usposobljene izvajalce lahko lastniki poiščejo na portalu mojgozdar https://www.mojgozdar.si/

Še posebej iz zavoda zavoda za gozdove izpostavljajo gozdni red: kjer je to mogoče in ekonomično, se sečne ostanki, ki se uporabijo za sekance, namesti v kupe. Ti kupi pa morajo biti pravočasno zmleti, saj prav tako predstavljajo bazo za množitev lubadarjev.

"Ker so razmere na bližnjem evropskem trgu, kamor gravitira tudi naš les, slabe, lahko le upamo, da se bo odvoz napadenega drevja izvajal tekoče. V nasprotnem primeru bo treba skladno z zakonodajo olupiti hlodovino, lubje pa na primernem mestu zažgati," opozarjajo strokovnjaki iz zavoda.

Poziv obiskovalcem gozdov

Posebno obvestilo so danes iz Zavoda za gozdove naslovili tudi na obiskovalce gozdov: tako jih prosijo, naj upoštevajo razmere v gozdu in naj s svojo dejavnostjo ne ovirajo lastnikov oziroma izvajalcev pri delu v gozdu. Morda na prvi pogled "rana v gozdu" se bo s časom zacelila sama ali pa s pomočjo gozdarjev. Prioriteta je sanitarni posek, saj s tem preprečujemo ali vsaj blažimo še večje negativne spremembe v naravi.

gozd, napad lubadarja | Avtor: M. Ha. M. Ha.

Morebitna suša lahko zelo hitro povzroči požarno ogroženost okolja, zato gozdarji opozarjajo, naj bodo obiskovalci previdni pri uporabi ognja in drugih toplotnih virov, ki bi lahko povzročili požare.

dezurni@styria-media.si

 

Drevo ob Gimnaziji Kranj ALPTREES Gorenjska Bogastvo je v pestrosti Potoška gora, gozd, občina Preddvor LETO POZNEJE Gorenjska Preddvor: po ognjenem peklu še suša in lubadar

 

Komentarjev 2
  • Stampedo 11:59 23.junij 2023.

    Bravo zavod za gozdove 🤷. Še več vlak in gozdnih cest naj prerijejo z bagri in buldožerji in voda bo še bolj in še hitreje po teh kanalih odtekala iz gozdov. Gozdarji so znani kot največji sovražniki gozdov, pa še ...prikaži večše državljani jih moramo plačevati.🙆

  • bobubob 17:06 22.junij 2023.

    Globalno segrevanje? Ja, ampak zakaj? Smo že pozabili, kakšne laži glede kovida in ukrepov so nam trpali v glave režimski mediji RTV ali NOVA24? V tujini se odškodninski zahtevki zaradi pocepilnih poškodb že procesirajo, pri nas pa vse tihoooo..... https://www.geoengineeringwatch.org/category/geoengineering/