Gorenjska
59 ogledov

Je sodobni čas ženskam več dal ali vzel?

Ženske zgodbe, rimski kovanec Gorenjski muzej Kranj Kaj razkriva rimski kovanec? V to zgodbo se je poglobila dr. Verena Perko iz Gorenjskega muzeja.
Jutri, v četrtek, 17. junija, bodo ob 19. uri v Stebriščni dvorani Mestne hiše na Glavnem trgu v Kranju odprli medmuzejsko razstavo Ženske zgodbe, mitske podobe in realnost skozi muzejske predmete.

Razstava je nastala v sodelovanju med devetimi muzeji, vsak od njih je prispeval in tako so nastale predstavitve 12 ženskih zgodb: o nesrečni materi, ki ji je umrl otrok, soprogi, sužnji, kraljici, gospodarici, boginji, delavki v jeklarski industriji, popotnici in dveh mornarkah.

»Skozi preteklost se zrcali sedanjost današnje ženske, ki se z vsemi sredstvi trga iz tradicionalnih vlog. Razstava ponuja kritični razmislek: Je sodobni čas ženskam več dal, ali vzel in za kaj je njih in družbo prikrajšal?« so vsem v premislek zapisali v Gorenjskem muzeju.

Avtorji razstave so Verena Perko (Gorenjski muzej), Snježana Karinja in Nadja Terčon (Pomorski muzej - Museo del mare »Sergej Mašera« Piran - Pirano), Maša Sakara in Špela Prunk (Pokrajinski muzej Koper - Museo regionale di Capodistria), Petra Stipančić (Dolenjski muzej Novo mesto), Oži Lorber in Jana Puhar (Posavski muzej Brežice), Barbara Trnovec in Maja Bausovac (Pokrajinski muzej Celje), Karla Oder (Koroški pokrajinski muzej, Muzej Ravne na Koroškem), Aleksandra Nestorović (Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož) in Jože Štukl (Loški muzej Škofja Loka).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.