Gorenjska
1326 ogledov

Jelenov klanec bolj prijazen pešcem

Na eni od glavnih vpadnic v center Kranja je Mestna občina Kranj (MOK) zarisala nov sodoben prehod za pešce. Gre za pomembno cestno izboljšavo, ki poleg varnosti pešcev vzpostavlja tudi hitrejši in lažji dostop iz starega mestnega jedra do Majdičevega loga.

Mestna uprava MOK je med svoje prednostne naloge uvrstila tudi prometno varnost in izboljšave cestne infrastrukture. Med pomembnejšimi je tudi izboljšanje varnosti za pešce. Tako so že konec leta na Jelenovem klancu zarisali nov prehod za pešce. Ta se nahaja v bližini stopnišča, ki vodi iz Tomšičeve ceste v starem Kranju do parkirišča in pločnika pri Kranjskih rovih. Pot na drugo stran ceste je zdaj precej krajša, saj jo je bilo doslej možno prečkati le tik pod vrhom Jelenovega klanca oziroma na dnu, pri izvozu iz krožišča. Pešci po novem lahko hitreje, pa tudi bolj varno pridejo do Majdičevega loga, do nakupovalnega središča na savskem otoku ali železniške postaje.

 

Nov prehod za pešce je opremljen z dvema znakoma z LED notranjo osvetlitvijo, ki označujeta prehod za pešce, z dvema dvojnima LED utripalcema in dvema LED svetilkama. Ti sta nameščeni in opremljeni s tako optiko, da osvetljujeta celotno območje prehoda in del pločnika pred njim. Nov prehod ima tudi dva senzorja za pešce in potrebno elektroniko za delovanje sistema. Senzorja tako zaznata pešce, utripalca začneta tako podnevi kot ponoči utripati, prav tako pa LED svetilki. Ti močneje zasvetita zlasti ob večernih in nočnih urah in tako učinkovito opozorita na prisotnost pešcev na prehodu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.