Gorenjska
172 ogledov

Jenkova nagrajenka je Nina Dragičević

Jenkova nagrada, poezija Društvo slovenskih pisateljev
Jenkovo nagrado za leto 2021 prejme Nina Dragičević za pesniško zbirko To telo, pokončno. Žirija jo je opredelila kot knjigo, ki jo v tem trenutku zagotovo potrebujemo. Dobitnico so razglasili nocoj v avli Mestne občine Kranj v okviru letošnjih Jenkovih dnevov.

Po oceni žirije se zbirka To telo, pokončno v marsičem kaže kot nadaljevanje avtoričine pesnitve Ljubav reče greva iz leta 2019. Telo je po mnenju žirije družbeno telo, hkrati pa je fizično občutenje družbenega telesa v poeziji nagrajenke tudi še vedno avtentično občutenje individualnega, lastnega telesa kot nečesa, kar je tudi nasproti in kar se hoče postaviti zase.

Kot je še presodila žirija, gre za nekakšno pesniško skladbo našega prostora in časa, ki nič ne skriva in prepriča z radostnim besom. Izšla je pri založbi Škuc.

Nagrado je ob 27. oktobru, rojstnem dnevu pesnika Simona Jenka, podelilo Društvo slovenskih pisateljev. V minulih Jenkovih dnevih, med 18. in 27. oktobrom oziroma med dnevoma pesnikove smrti in rojstva, so v Kranju, Mavčičah in Podreči pripravili več dogodkov, zaključili pa so se z nocojšnjo slovesnostjo.

Pesniška zbirka, Nina Dragičević, Jenkova nagrajenka | Avtor: Društvo slovenskih pisateljev Društvo slovenskih pisateljev
Kot je na predstavitvi letošnjih Jenkovih dnevov sredi oktobra povedala predsednica žirije Varja Balžalorsky Antić, je bila knjižna produkcija, ki jo je pregledovala s člani komisije, v kateri so bili še Veronika Dintinjana, Petra Kolmančič, Gregor Podlogar in Brane Mozetič kot lanskoletni nagrajenec, zelo obsežna. Nominirance so izbrali iz nabora 450 knjig.

Za Jenkovo nagrado, ki jo podeljujejo že 36. leto, so bile letos nominirane pesniške zbirke Alje Adam Privlačnosti (Center za slovensko književnost), Barbare Korun Idioritmija (KUD AAC Zrakogled: Hyperion), Tine Kozin Nebo pod vodo (Litera), Muanisa Sinanovića Krhke karavane (LUD Literatura) in Nine Dragičević To telo, pokončno (Škuc).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.