Gorenjska
3398 ogledov

Jeseniško bolnišnico naj bi začasno vodila Petra Rupar

Janez Poklukar Vlada RS Mnogi se sprašujejo, ali se bo Janez Poklukar odločil za vrnitev na direktorsko mesto SB Jesenice.
Svet Splošne bolnišnice Jesenice je na današnji seji sprejel predlog za razrešitev Marka Toplaka z mesta direktorja bolnišnice in za v. d. direktorice izbral Petro Rupar. Sklep bo stopil v veljavo, ko bo svoje soglasje podala še vlada. Toplaka je na direktorsko funkcijo imenovala prejšnja vlada, oktobra letos pa je podal odstopno izjavo.

Kot so po današnji seji sveta zavoda sporočili iz Splošne bolnišnice Jesenice, je Petra Rupar za vršilko dolžnosti direktorice bolnišnice imenovana za čas do imenovanja novega direktorja oziroma najdlje za dobo enega leta. Zdravnica Petra Rupar je sicer trenutno predstojnica kirurškega oddelka v jeseniški bolnišnici.

Toplak je bolnišnico vodil od oktobra 2020. Na polovici svojega štiriletnega mandata konec letošnjega oktobra pa se je odločil za odstop s funkcije iz osebnih razlogov. Njegov odstop je svet zavoda obravnaval danes, ko je sprejel predlog k njegovi razrešitvi s funkcije direktorja. Toplak bo sicer bolnišnico vodil, dokler sklepa o tem ne izda še vlada.

Toplak, ki je na letošnjih državnozborskih volitvah na listi SDS neuspešno kandidiral za državnozborskega poslanca, je bil pred prevzemom vodenja jeseniške bolnišnice direktor Razvojne agencije Zgornje Gorenjske. Svet zavoda je Toplaka za direktorja bolnišnice izbral junija 2020, avgusta je k njegovemu imenovanju soglasje dala tudi tedanja vlada Janeza Janše.

Pred tem je bolnišnico po odhodu Janeza Poklukarja na čelo ljubljanskega kliničnega centra in pozneje na funkcijo ministra za zdravje leto dni kot vršilec dolžnosti direktorja vodil tedanji vodja oddelka splošne in abdominalne kirurgije v bolnišnici Miran Rems. Od avgusta do oktobra 2019 pa je bolnišnico vodila strokovna direktorica Anja Jovanovič Kunstelj.

Svet zavoda je novega direktorja uspešno izbral šele po ponovljenem javnem razpisu, ki ga je moral izpeljati po pritožbi neizbranega kandidata Tomaža Krišlja na izvedbo prvega razpisa. Oktobra 2019 je svet zavod za novega direktorja izbral nekdanjega generalnega direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje Tomaža Glažarja, ki pa se na ponovljen razpis nato ni prijavil.

Po ponovljenem razpisu je svet zavoda Toplaka za direktorja izbral med tremi kandidati. Poleg njega je bil to ponovno nekdanji direktor Gasilsko reševalne službe Kranj Krišelj, ki je sicer tudi na drugi izbor vložil pritožbo, in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za zdravje v času ministrovanja Aleša Šabedra Tomaž Pliberšek.

 

Komentarjev 2
  • Kmodri 21:31 29.november 2022.

    Jeseniška bolnišnica je valilnica nesposobnih zdravnikov in bi jo morali že zdavnaj zapreti!