Gorenjska
1737 ogledov

Julka "skoči" z Brnika na Triglav v dobrih 10 minutah

policijski helikopter, AgustaWestland AW 169, Brnik
1/2
GPU AgustaWestland AW 169 na sedežu Letalske policijske enote na Brniku.
Danes, 14. aprila, so na sedežu Letalske policijske enote na Brniku slovesno prevzeli nov policijski helikopter AW 169.

Po tem, ko se je policijski helikopter Agusta Bell AB-212 po 42 letih dela v policiji konec marca "upokojil" in so premestili v Park vojaške zgodovine Pivka, je posadka Letalske policijske enote z novo pridobitvijo, vredno skoraj 14 milijonov evrov, posodobila svojo floto. V letih 2023 in 2024 pa naj bi kupili še dva nova helikopterja, za katera je javno naročilo že v teku.

Slovesnosti, ki je potekala na sedežu Letalske policijske enote, sta se udeležila tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs Hojs in generalni direktor policije dr. Anton Olaj, ki sta policistkam in policistom zaželela uspešno in varno delo z novim plovilom, so sporočili iz GPU.

Vodja Letalske policijske enote Dejan Kink je povedal, da so policisti izjemno veseli  "naše nove posodobitve" in da so novemu partnerju v ekipi, ki ima v potniški kabini 10 sedežev, že nadeli ljubkovalno ime - Julka. Ekipi pa je zaželel, da bi z Julko dolgo in varno leteli.

policijski helikopter, AgustaWestland AW 169, Brnik | Avtor: GPU GPU

Julka lahko lebdi na višini do 4500 metrov, njena maksimalna hitrost je 300 kilometrov na uro, maksimalen doseg je 800 kilometrov, s polnim rezervoarjem goriva lahko leti do štiri ure, Triglav pa doseže pet minut hitreje kot Agusta Bell 412, ki jo nadomešča, torej v 10 do 11 minutah.
Policija bo z novim helikopterjem opravljala prvenstveno transportne naloge in usposabljanja za transportne naloge, kot so prevozi osebja policije, desantiranje in evakuacija bojnih skupin, lahko bo izvajala reševanja v gorah, varovala državno mejo ter opravljala prevoze opreme in zunanjega tovora.

Izjemno zmogljiv helikopter

AgustaWestland AW 169 je, kot navajo iz GPU, tehnološko sodoben helikopter in ustreza vsem zahtevam policije za zagotovitev njenega nemotenega dela in razvoja transportnih zmožnosti. Gre za relativno nov, izredno zmogljiv helikopter.

Glavne prednosti pred drugimi helikopterji istega razreda so velika hitrost križarjenja, ogromna zaloga moči in fleksibilnost opreme za različne naloge. Ima sodobno in najbolj prilagodljivo potniško kabino v tem razredu helikopterjev in zelo dobro vidnost iz helikopterja.

Uporabljajo ga različne letalske družbe in organizacije v Nemčiji, Italiji, Franciji, na Danskem, Švedskem in v Švici. V Avstriji so jih pred kratkim kupili 18 za vojaške namene. Za policijsko delo pa so ta tip helikopterja doslej izbrale Norveška, Združeno kraljestvo, Argentina in ZDA. Pa tudi Slovenija. Takšen tip helikopterja smo v Sloveniji prvič prevzeli februarja 2020.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.