Gorenjska
831 ogledov

Nocoj prenašanje žabic na območju Kranja

Žabe arhiv Žurnal24
V petek, 5. marca, bodo pod Joštom in na Bobovku letos prvič prenašali dvoživke. Gre za dve prometni cesti, ki ju dvoživke prečkajo med selitvijo na svatbo. Akcija prenašanja, ki jo pripravlja Zavod RS za varstvo narave v sodelovanju z Joštarji in Mestno občino Kranj, je namenjena zmanjšanju smrtnosti dvoživk na cestah in s tem omogočanje njihovega uspešnega razploda. Lani so tako denimo rešili več kot 2000 žabic.

Prenašanje žab na cesti proti Joštu bo potekalo jutri med 18. in 20.30. Na Bobovku, severno od bobovških jezerc, kjer bo cesta od Gregorca do Zabreta zaprta, in ob jugozahodnem robu JGZ Brdo od parkirišč do glavne ceste skozi Bobovek, pa od 19. ure naprej.

Zavod RS za varstvo narave vse udeležence opozarja na nujno upoštevanje zaščitnih ukrepov, to je medsebojna razdalja, zaščitne maske in razkužila. Prostovoljci naj imajo tudi svetilke, najbolje čelne, nepremočljiva oblačila z odsevnim trakom in ustrezno obutev, rokavice in tudi vedro, s katerim bodo prenašali dvoživke.

Številčnost in pestrost kažeta na stanje okolja

S tem bodo na območju kranjske občine prispevali k varstvu dvoživk, ki so med drugim koristne tudi za ljudi, saj se hranijo z žuželkami, polži in pajki. Hkrati so pomemben pokazatelj stanja v naravi, saj so občutljive na spremembe in med najbolj ogroženimi živalskimi skupinami. Številčnost in pestrost dvoživk kažeta na dobro stanje okolja. Največji grožnji zanje sta uničevanje primernih življenjskih prostorov in smrtnost na cestah med selitvami na mrestišča.

Skoraj istočasno po ustaljeni poti do vode

Dvoživke se razmnožujejo v vodah, kjer večina svatuje, odlaga mrest in preživi obdobje paglavca. Ko odrasle odložijo mrest, mladi osebki pa se preobrazijo, se praviloma odpravijo v poletna bivališča, kjer se hranijo in si naberejo zalogo za zimo, ki jo preživijo v zatočišču na kopnem ali redkeje v vodi. Spomladi se ponovno odpravijo na mrestišča.

Prezimovališča, mrestišča in poletna bivališča so enakovredni deli življenjskega prostora dvoživk, ki so med sabo povezani s selitvenimi potmi. Selitvene poti so ustaljene in spomladi se osebki iste populacije skoraj istočasno odpravijo v bližnje vode. Selitev ob ugodnih vremenskih razmerah lahko traja le nekaj dni. Selitvene razdalje so različne in značilne za posamezne vrste; nekatere med bivališči prehodijo le nekaj 100 metrov, druge tudi do pet kilometrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.