Gorenjska
729 ogledov

Kadilci so bolj dovzetni za covid-19

Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete, ki je posvečen opuščanju kajenja. Podatki kažejo, da se razširjenost kajenja na Gorenjskem kot tudi v Sloveniji zmanjšuje.

Kranjska enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ Kranj) na Gorenjskem beleži manjše število kadilcev kot v državi. Delež kadilcev v Sloveniji namreč znaša 20%, na Gorenjskem pa je ta delež 18%. Po drugi strani pa je na Gorenjskem več uporabnikov elektronskih cigaret, kot je državno povprečje. Med kadilci na Gorenjskem po deležu izstopajo ženske. Največ kadilcev je v Upravni enoti Tržič. Večina kadilcev je stara med 55 in 64 let, imajo poklicno izobrazbo in prihajajo iz nižjega družbenega sloja. Gorenjski kadilci na dan pokadijo v povprečju 15 cigaret. Zanimivo je, da se je med letoma 2016 in 2020 število kadilcev največ zmanjšalo pri moških. Leta 2016 jih je na Gorenjskem namreč kadilo 29%, leta 2020 pa le še 17%. Padec pri ženskah pa je bil zelo majhen, in sicer je leta 2016 kadilo 21% Gorenjk, leta 2020 pa še vedno 20%.

Kadilci so verjetno bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom in imajo zvišano tveganje za težji potek covid-19, so ob tem zapisali v NIJZ Kranj, zato kadilce spodbujajo k opustitvi kajenja. »Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju, v času covid–19 pa predstavlja še dodatne koristi za zdravje. Mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej, če poskušajo sami, brez pomoči. Vsem kadilcem, ki želijo opustiti kajenja, svetujemo, da se vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so v Sloveniji na voljo brezplačno,« ob dnevu brez cigarete sporočajo iz NIJZ Kranj.

Pri opustitvi kajenja so na voljo različne vrste pomoči. Tako je na voljo svetovalni telefon na brezplačni številki 080 27 77, ki je dosegljiv vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro. V zdravstvenih domovih v okviru Zdravstveno-vzgojnih centrov in Centrov za krepitev zdravja potekajo brezplačni programi za opuščanje kajenja. Trenutno zaradi epidemije covid-19 individualna svetovanja ne potekajo, skupinski programi za opuščanje kajenja pa potekajo virtualno. Obstajajo tudi različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja, ki so na voljo v lekarnah. Zdravila na recept pa lahko predpiše osebni zdravnik.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

Ob tem pa so se dotaknili tudi elektronskim cigaretom in novim tobačnim izdelkom. »Uporaba elektronskih cigaret ali novih tobačnih izdelkov, v katerih se tobak segreva niso vrsta pomoči pri opuščanju kajenja. O njihovi učinkovitosti pri opuščanju kajenja ni na voljo zadosti podatkov, poleg tega uporabnika izpostavijo številnim zdravju škodljivim snovem in vzdržujejo zasvojenost. Prav tako še niso raziskani učinki na zdravje pri dolgoročni uporabi teh izdelkov. Največjo korist za zdravje predstavlja popolna opustitev tobačnih izdelkov, elektronskih cigaret ali novih tobačnih izdelkov, v katerih se tobak segreva,« so opozorili na NIJZ Kranj.

Komentarjev 3
  • Pišmevuh 21:08 31.januar 2022.

    Pa cepljeni so tudi bolj dovzetni.

  • molka 12:30 31.januar 2022.

    zurnal pa za same lazi, ne bom nehal pa se se vrzete na glavo z aviona brez padala

  • Avatar Leon
    Leon 10:25 31.januar 2022.

    Kadilci so bolj dovzetni za covid-19......nekadilci pa za teste ? Hahahaha