Gorenjska
5568 ogledov

Kadrovska katastrofa v Preddvoru

Dom starejših Preddvor arhiv Dom starejših Preddvor Starejši del Doma starejših občanov Preddvor oziroma v grad Turn je zaprt.
Razmere v domu se slabšajo, ker ob vsakem ponovnem testiranju zaposlenih odkrijemo nove okužbe pri zaposlenih, je danes za Žurnal24 pojasnila diplomirana medicinska sestra Nina Kocjančič iz Doma starejših občanov Preddvor. Trenutno je v domu 51 pozitivnih stanovalcev, 20 zaposlenih in ena prostovoljka.

Dramatično so se razmere poslabšale že prejšnjo sredo, ko so iz doma starejših občanov, ki je deloma v gradu Turn nad vasjo Potoče in deloma v novejših stavbah, zaprosili za pomoč pristojne na Občini Preddvor in civilno zaščito. Ti so na hitro sklicali sestanek v kulturnem domu in v četrtek je pomoč obljubilo 15 prostovoljcev, nato pa še 10. Na začetku tedna, v ponedeljek, 16. novembra, pa je odhajajoči direktor doma Matej Križanič na facebooku zapisal, da je za covid-19 skupaj pozitivnih 51 stanovalcev (21 na novo, op. a.) in 13 zaposlenih (štirje na novo op. a.). Zaradi drugih vzrokov pa so bili na bolniški še štirje zaposleni in je bilo torej odsotnih 17 zaposlenih.
Na vprašanje, ali so koga od stanovalcev morali odpeljati v bolnišnico, pa je Nina Kocjančič odgovorila, da od nedelje naprej ni novih okužb pri stanovalcih.
Glede prostovoljcev je pojasnila, da jim v zadnjem tednu pomaga pet prostovoljcev, dva študenta medicine in štirje študenti zdravstvene nege. Z današnjim dnem so prekinile delovno razmerje tri timske sestre, pomočnica direktorja za področje zdravstvene nege in oskrbe. "Zato so nam na pomoč priskočile dve diplomirani medicinski sestri in magistra zdravstvene nege ... Ta rešitev je začasna, zato si želimo, da se nam javijo diplomirane medicinske sestre. Imamo namreč objavljen razpis, prosta so tri delovna mesta," je še navedla Nina Kocjančič.
O tem, ali bi potrebovali še kakšno pomoč, pa je predstavnica doma odgovorila, da bi v naslednjih 10 do 14 dneh potrebovali zdravstvene tehnike in bolničarke, negovalke in strežnice, kajti večina kadra je ostala doma.

Prerazporeditev iz Zdravstvenega doma Kranj

O tem, da so razmere v Domu starejših v Preddvoru, ki ga je po ponedeljkovem sestanku sveta zavoda kot v. d. direktorice prevzela Sonja Resman, zares težke, je danes potrdila tudi dr. Lili Gantar Žura, direktorica Zdravstvenega doma Kranj. Kajti 16. novembra je bilo tudi odločeno, da bo pri kadrovski stiski pomagal ZD Kranj in tja so prerazporedili svoje zaposlene.
"Zdravnik je stalno določen že od prej. Trenutno so prerazporejene tri visoke medicinske sestre. Same so mi povedale, da so razmere neurejene in zelo slabe. Poudarila bi, da smo porabili veliko usklajevanja o tem, koliko bodo za to plačane in nagrajene. Zbolelih je veliko in se vsak dan spreminja, točno število, koliko jih je bilo odpeljanih v bolnišnice, pa nimamo," je sporočila direktorica ZD Kranj.

Jana Lavtižar, ki je med prerazporjenimi iz ZD Kranj v dom starejših, pa je za Žurnal24 zapisala, da so razmere v domu slabe. "Primanjkuje kadra s področja nege. Nujno bi potrebovali zdravstvene tehnike, negovalke, bolničarje in strežnice. Okužbe stanovalcev smo trenutno omejili. Vsak dan pa imamo nekaj novo odkritih okužb pri zaposlenih. Zaposleni, ki še delajo v domu, se zelo trudijo, da opravijo svoje delo kljub težkim razmeram."

Razpis za novega direktorja

Poročali smo že o tem, kako je zaradi povsem skrhanih odnosov v preteklih mesecih pustilo službo v preddvorskem domu starejših 30 zaposlenih. Nato je 20. oktobra napovedal svoj odhod še direktor Matej Križanič in takrat se je razvedelo, da bo odšla tudi njegova ožja ekipa: pomočnik direktorja, vodja zdravstvene nege, vodja finančno-računovodske službe in dve diplomirani medicinski sestri. Križanič je o odstopu seznanil tudi Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Ustanovitelj doma, v katerem je 170 stanovalcev, je namreč Republika Slovenija. Svet zavoda Doma starejših občanov Preddvor je medtem  6. novembra objavil v Uradnem listu RS razpis za novega direktorja oziroma direktorico, prijava pa je možna do 21. novembra. Dokler postopek ni zaključen, pa dom začasno kot v. d. direktorice vodi Sonja Resman, dolgoletna direktorica radovljiškega doma starejših.

 

Komentarjev 1
  • Aleta 22:47 19.november 2020.

    Jebite se. Za starostnike niste naredili nič, oz. Okužili ste jih. Nehajte jamrati in naredite, da ti ljudje ne bodo ogroženi zaradi vas.