Gorenjska
655 ogledov

Kakšni so Norini otroci?

Gledališki studio Dramatikon
Kranjski Gledališki studio Dramatikon je pripravil novo premiero. Tokrat so se lotili Ibsnove drame Nora ali Hiša lutk.

Drama Hiša lutk, ki se pogosto imenuje samo Nora, po njenem glavnem liku, je privabila s svojo premiero veliko pozornost. Leta 1879, ko je bila prvič izvedena se je največ ukvarjala z žensko emancipacijo. Danes se Norin odhod ne smatra več, kot vprašanje ali je prav zapustiti moža in otroke ali ne. Danes je ta drama dokaz človekove pravice do izbire in svobode. Med dramo se Nora ozavešča in ugotovi, da ne more več živeti poleg egoističnega moža. Po 8 letih preživetih v zakonu, bivala je, kot lutka in skrbela za svoje otroke, se Nora odloči oditi. S temi koraki je hotela zbuditi spečega moža, ki bi moral samo razumeti svojo napako in ji ponuditi podporo. Vseeno se to ni zgodilo. Nora odide in s temi koraki nezavedno brani človekovo pravico do svobodne izbire.

Po besedah režiserja in dramaturga predstave Ajdina Huzejroviča pa so se Nore lotili tudi nekoliko po svoje. »V originalni hiši lutk se na treh mestih srečamo s tremi otroki, ki so tam, se igrajo, hišo polnijo s smehom in potem izginejo. V tretjem dejanju jih sploh ni več. Najbrž zato, ker spijo, medtem ko poteka ples v maskah in mama odhaja. Brez slovesa. Samo prime za kljuko in odide. Otroke pusti v hiši za lutke z očetom in pestunjo Anne Marie. Nihče ne more zanikati Norinega poguma, ki na tehtnici tehta enako kot njena strahopetnost. Ravno zato je nastal dodatek k Ibsnovemu besedilu. Vsi literarni zgodovinarji, režiserji, dramaturgi in književniki so se tako vneto ubadali s tem, kaj je tisto čudovito, česar Nora ni dobila, da so pozabili na tiste, ki jih je pustila za sabo - tri otroke. Majhne in brez odgovorov,« pravi režiser. Kot dodaja, je te otroke sedaj poiskal in napisal njihove usode. »Zdelo se mi je nepošteno, da ne živijo naprej, kajti ravno oni nosijo usodo naše junakinje v sebi. Vsakega človeka zaznamujejo prihodi ljudi v njegovo življenje, a kar nas izoblikuje in definira so pravzaprav odhodi. In teh ni malo. Ljudje odhajajo na tak ali drugačen način in prav tako prihajajo - na to nimamo vpliva.«

Premiera predstave Nora ali Hiša lutk bo v ponedeljek, 27. februarja 2023, ob 19.30 v Stolpu Škrlovec, ponovitev pa dan kasneje ob isti uri. V predstavi nastopajo Borjan Bojičić, Juta Gašperšič Senčar, Maja Kejžar, Urh Props, Taja Starc in Neža Verdonik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.