Gorenjska
2252 ogledov

Kam bodo Gorenjci hodili, ko bodo poškodovani ali bolni

covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija Profimedia Posneto 19. novembra 2021 v SB Jesenice.
Z novo študijo naj bi dokončno poiskali najugodnejšo lokacijo prepotrebne ustanove za več kot 200.000 ljudi.

Ministrstvo za zdravje je naročilo novo analizo, na podlagi katere naj bi določilo lokacijo nove gorenjske regijske bolnišnice, za katero se že nekaj let potegujejo Jesenice, Radovljica in Kranj. Naloga bo predvidoma zaključena v tem mesecu, odločitev pa bo sprejeta po evalvaciji ugotovitev, so na novinarsko vprašanje odgovorili na ministrstvu.

Kot so pojasnili, so se dosedanji postopki glede izbire lokacije za gorenjsko bolnišnico v največji meri osredotočali na dostopnost za paciente, v nezadostni meri pa so bile opravljene presoje, ki se nanašajo na urbanistično ustreznost posamezne lokacije z vidika umeščanja v prostor, analizo obstoječe in potrebne komunalne infrastrukture, ekonomiko in oceno možne časovne dinamike izvedbe na posamezni lokaciji, pa tudi na primerjavo ustreznosti lokacij z vidika zdravstvenih potreb ter rangiranju vseh okoliščin pri predlogu najustreznejše lokacije.

Kranj, Radovljica ali Jesenice?

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je na novinarski konferenci po četrtkovi seji vlade o tem dejala, da nova analiza ne nastaja z ničle, temveč si bo pomagala tudi z že do sedaj zbranimi podatki in analizami. Gre torej za pregledno analizo, ki prav zaradi podatkov, zbranih v preteklosti, ne bo vzela veliko časa in naj bi jo na ministrstvu imeli v približno dveh tednih.

Na novinarsko vprašanje, katera lokacija se zdi v tem trenutku najverjetnejša, je ministrica odgovorila, da tega še ne more povedati, saj analiza še ni končana. "Želeli smo, da analiza jasno pregleda vse pluse in minuse vseh možnih lokacij, tako da bo sprejem odločitve na podlagi teh plusov in minusov v kasnejši fazi čim bolj olajšan," je dejala.

Gorenjska regija ima 219.000 prebivalcev. Predvsem v poletnih mesecih pa je vsak dan na Gorenjskem še približno 40.000 obiskovalcev, s čimer se močno poveča število potencialnih bolnikov. V jeseniški bolnišnici se pogosto ukvarjajo s ponesrečenci v gorah in drugimi poškodbami pri različnih aktivnostih v naravi. Zato je zdravstvene kapacitete na Gorenjskem treba okrepiti, je prepričana ministrica.

Od začetka razmišljanj o potrebi Gorenjske po novi regijski bolnišnici mineva že deset let. Sredstva zanjo so zagotovljena v okviru nacionalnega razvojnega programa, vendar pa so na voljo le do leta 2032, zato se z izvedbo projekta, za katerega je treba pripraviti tudi še vso dokumentacijo, mudi.

Zapletlo se je že pri izbiri lokacije. Prva jo je ponudila radovljiška občina, ki je geografsko središče Gorenjske, nato se je v boj vključila Mestna občina Kranj, ki ima največ prebivalcev. Na jeseniški občini pa ves čas vztrajajo, da splošna bolnišnica mora ostati na Jesenicah, kjer je bil pred leti zgrajen tudi nov urgentni center.

Trenutna bolnišnica na meji pravil

Izbira lokacije traja že več let, za njeno umestitev so bile izdelane primerjalne analize in oblikovana strokovna skupina. Vendar odločitve še vedno ni. V. d. direktorice Splošne bolnišnice Jesenice Petra Rupar upa, da bodo na ministrstvu oziroma vladi odločitev sprejeli čim prej. Po njenem mnenju je treba izbrati lokacijo, ki bi bila kar največ Gorenjcem najhitreje dostopna. Ključno pa je tudi, da se gradi tam, kjer bo lahko kar najhitreje zgrajena.

Splošna bolnišnica Jesenice | Avtor: Anže Petkovšek Splošna bolnišnica Jesenice Anže Petkovšek

"Hkrati moramo razmišljati, da je gradnja nove sekundarne bolnišnice strateškega pomena tudi za državo. Tudi osrednjeslovenskega regija ima namreč velik problem in če zgradimo novo regijsko bolnišnico, razbremenimo tudi Klinični center," je dejala Rupar. Ocenila je, da Gorenjska novo regijsko bolnišnico nujno potrebuje.

Med razlogi je izpostavila, da je v Splošni bolnišnici Jesenice (na fotografiji zgoraj) na 25 kvadratnih metrih skupaj pet postelj v eni sobi, evropski normativ pa je 20 kvadratnih metrov na eno posteljo. Pri tem gre tudi za funkcionalnost, sedaj mora namreč osebje eno posteljo premakniti, da pridejo do drugega bolnika in ga lahko oskrbijo.

"Svet se spreminja. Potrebujemo enoposteljne in dvoposteljne sobe. Imamo vse več odpornih bakterij in pacienti potrebujejo izolacijo," je navedla. Opozorila je, da je tudi pri sanitarijah jeseniška bolnišnica na spodnjem robu normativov. Problematične so tudi razmere, v katerih dela osebje. Hkrati pa se ob napredku stroke razvijajo nove dejavnosti, potrebne so vse bolj moderne aparature, ki pa zahtevajo dovolj prostora za postavitev.

Ministrica verjame, da bi bilo za novo bolnišnico dovolj kadra, čeprav je jeseniška bolnišnica trenutno kadrovsko podhranjena. So bili pa v bolnišnici veseli, da so lani imeli pozitiven kadrovski trend in so na koncu lanskega leta imeli 701 zaposlenega, kar pomeni pet zaposlenih več kot v začetku lanskega leta. Prepričana je, da se bodo v bolnišnici s proaktivno kadrovsko politiko kadrovsko še okrepili.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:48 15.marec 2024.

    V sodno palačo,ko bo obnovljena

Sorodne novice