Gorenjska
901 ogledov

Kam z odpadki: tudi omejitve

Peter Šalamon
Sončno vreme je številne privabilo ven, kjer urejajo vrtove in obrezujejo drevje ter grmovje. Ob tem pa se je mnogim postavilo vprašanje, kam z odpadki. V Kranju pri tem številne moti, da lahko v zbirni center pripeljejo na mesec le 1 kubični meter odpadkov. Na Komunali Kranj odgovarjajo, da s tem želijo preprečiti njihovo prehitro obremenitev. V Komunali Škofja Loka so med tem ubrali drugačno pot.

Komunala Kranj upravlja s štirimi zbirnimi centri (ZC), in sicer v Mestni občini Kranj – ZC Zarica ter občinah Naklo – ZC Naklo, Šenčur – ZC Šenčur, Jezersko – ZC Remont. Odpadke lahko pripeljejo vsi, ki povzročijo komunalne odpadke na področju občin, kjer izvajajo javno gospodarsko službo zbiranja komunalnih odpadkov. »Obiskovalce ob tem pozivamo, da na zbirne centre pripeljejo že sortirane odpadke zaradi zmanjšanja časa oddaje in čim krajšega zadrževanja v zbirnem centru. Pri oddaji odpadkov v označene kontejnerje zaposleni svetujejo in usmerjajo uporabnike. V času epidemije so za varno obratovanje zbirnega centra določeni ukrepi v skladu s priporočili in nasvet NIJZ. Zaradi varovanja uporabnikov in tudi zdravja naših zaposlenih prosimo obiskovalce, da odpadke v zbirne centre pripeljete samo v primeru, če so zdravi,« so sporočili iz Komunale Kranj.

 | Avtor:

 

V zbirnih centrih Komunale Kranj veljajo omejitve

Obiskovalci zbirnih centrov, s katerimi upravlja Komunala Kranj, morajo imeti s seboj odrezek plačane položnice ali vsaj številko partnerja, ki je napisana na položnici. Gospodinjstva lahko mesečno brezplačno oddajo 1 kubični meter odpadkov oziroma največ 3 kubične metre kosovnih odpadkov. Za pravne osebe pa velja, da se zaračuna vsa količina, ki jo odložijo na zbirnem centru.

Količine pripeljanih odpadkov beležijo, znotraj enega meseca pa se seštevajo. Našega bralca je ob tem začudilo, da se ne seštevajo količine v celotnem letu, torej v primeru, da januarja nisi pripeljal nobenega odpadka, v februarju nisi bil upravičen do odložitve 2 kubičnih metrov. Na Komunali Kranj odgovarjajo: »Omejitev velja zato, da ne bi pulzno obremenjevali zbirnih centrov. Zaradi lažje razporeditve in pospešitve delovnega procesa je bolj učinkovito, da uporabniki pripeljejo večkrat manjše količine odpadkov. Tako jih lahko hitreje razporedimo po zabojnikih in prav tako ni prehitro zapolnjenih zabojnikov. V primeru večjih količin odpadkov nad postavljeno mejo, pa so presežene vrednosti plačljive. Odvoz kosovnih odpadkov pa je brezplačen, vendar z možnostjo dostave do 3  kubične metre.«

 

V Škofji Loki večjih omejitev ni

Komunala Škofja Loka med tem upravlja z dvema zbirnima centroma, in sicer na območju občine Škofja Loka obratuje ZC Draga, na območju občine Železniki pa ZC Studeno. Kot je razbrati iz njihovega odgovora, pa posebnih večjih omejitev nimajo.

 | Avtor:

 

»V ZC lahko odpadke pripeljejo gospodinjstva, in sicer komunalne odpadke, ki so nastali v gospodinjstvu. Pripeljejo lahko vse vrste komunalnih odpadkov, razen mešanih. Pri količinah komunalnih odpadkov je omejitev samo na količine, ki jih lahko realno pričakujemo iz gospodinjstva. Na primer pri odpadnih pnevmatikah že državna Uredba omejuje dovoz v količini do 50 kg na enkrat, pri gradbenih odpadkih, in to je »nadstandard«, ki je samo trenutno v veljavi zaradi določenih možnosti, pa je omejitev na 1 avtomobilsko prikolico brezplačno. Koliko so pričakovane količine komunalnih odpadkov iz gospodinjstva in katere vrste, izkustveno ni težko ugotoviti, seveda z določeno toleranco. Pogosto se to uredi, tako, da se enkrat prevzame, za bodoče pa se povzročitelja opozori in obvesti, kako in kaj,« so zapisali na Komunali Škofja Loka.

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 14:35 08.marec 2021.

    Praksa je odvoz v gozd tam jih nihče ne najde .