Gorenjska
14778 ogledov

Kampi so nabiti, cene ponekod tudi 60 odstotkov višje

Freedom kampiranje
1/2
strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik
V kampih v Bohinju in na Bledu letošnjo sezono niso drastično dvignili cen. Zaradi podražitev energentov pa je verjetno pričakovati višje cene predvsem v prihodnjih sezonah.

Ponekod so se tudi v Sloveniji podražile cene kampov, zaradi višje cene energentov pa so se podražile tudi cene na nekaterih postajališčih za avtodome. Tako je na postajališču na Bledu cena s 1. julijem višja za kar 60%. Postajališče je namreč prej za dnevno parkiranje stalo 25€, po novem pa znaša 40€. Preverili smo torej, kako je s cenami v kampih na Bledu in Bohinju.

Kamp Danica se nahaja v Bohinjski Bistrici in se razprostira na 4,5 hektarjev površin in sprejme približno 800 gostov. Urejenih je približno 250 kampirnih mest za kampiranje s šotorom, avtodomom ali prikolico. Letos beležijo odlične rezultate zasedenosti in nočitev, tako da so z dosedanjo sezono zaenkrat zadovoljni. Kamp Danica namreč sprejema goste celo leto. »Že od letošnjega januarja beležimo močno povečano število nočitev v primerjavi z zadnjimi 5 leti. Zaslužno za to je bila lepa zima, saj smo tudi v dolini imeli dovolj snega. Pozicijo zimskega kampa smo izkoristili z organiziranimi brezplačnimi avtobusnimi prevozi do smučišč. Odlično sprejeto pa je bila tudi otvoritev Kozjega hrbta, ki se nahaja na drugem koncu vasi. Ker je bila zima ugodna, so bile po dolini speljane tekaške steze in sankališča, tako da so gosti kampa lahko  to koristili le s sprehodom čez cesto. Trend dobre zasedenosti in nočitev se je nadaljeval vse do junija, kjer so gosti ustvarili nočitev skoraj toliko kot v letu 2019, ki je bilo za nas rekordno,« so nam povedali v kampu. Med gosti je največ Nemcev, Nizozemcev, Belgijcev, Čehov in Slovencev.

Lani so ponudbo popestrili z novim Gostiščem Danica, v katerem uporabljajo lokalne in sveže sestavine. Glede cen pa pojasnjujejo, da so namestitve nekoliko dražje, vendar razlike niso velike. »Odločili smo se, da ne bomo pretiravali s cenami, saj verjamemo v to, da se nam bo dolgoročno to bolje obrestovalo. Še vedno imamo v mislih, da smo v izven sezonskem času odvisni tudi od domačinov in Slovencev in ni ravno pošteno do njih, da so zaradi turističnega območja, v katerem smo, prikrajšani tudi naši domači gosti,« izpostavljajo v Kampu Danica.

 | Avtor: TD Bohinj TD Bohinj

Nekoliko dražje so cene v letošnji sezoni tudi v Campu Bohinj, ki leži tik ob Bohinjskem jezeru. Kot so nam povedali, so jih dvignili za dobrih 10%. Zaenkrat so sicer z letošnjo sezono zadovoljni, saj imajo kar visoko zasedenost. Gostje so predvsem tujci, največ jih je iz Nemčije, Nizozemske, Poljske in Češke. »Našim obiskovalcem poleg edinstvene lokacije ob jezeru ponujamo raznorazne dogodke, od predavanj, do koncertov in občasno kakšen turnir v namiznem tenisu. Rezervacij za parcele v našem kampu ne sprejemamo, vendar je povpraševanje kar visoko, tako da pričakujemo visoko zasedenost celo poletje,« so nam sporočili iz kampa.

 | Avtor: Avtokampi.si Avtokampi.si

V Campingu Bled so v letih 2020 in 2021 beležili dve izredno dobri poletni sezoni, celo boljši kot v zadnjem predkoronskem letu. Tako tudi letos pričakujejo izjemno uspešno in rekordno sezono, saj je kamp večinoma že polno rezerviran. Glede na povpraševanje za jesenski čas pa pričakujejo tudi uspešen jesenski zaključek sezone. Pohvalijo se lahko tudi s številnimi nagradami. Nizozemsko podjetje ACSI, vodilni evropski strokovnjak za kampiranje, ki že od leta 1965 objavlja znane zelene vodnike po evropskih kampih s pomembnimi informacijami o kampiranju in urejajo najbolj obiskano spletno mesto kampov v Evropi, je tako pred mesecem dni Campingu Bled podelil naziv »najboljši kamp v Sloveniji«.

V zadnjem času so poskrbeli tudi za nekaj novosti. »V kampu smo povečali parcele in uvedli tri tipe premium parcel. Vsem parcelam je skupno, da so večje od standardnih in gostu zagotavljajo več prostora in intime. Vse premium parcele so polno komunalno opremljene s priključkom za vodo, kanalizacijo in elektriko. Dodatno smo nekaj parcel opremili z letnimi kuhinjami s prostorom za pomivanje posode in izdelali Premium Relax parcelo katere velikost je 300 kvadratnih metrov in ima na njej nameščeno nadstrešnico in teraso z vročo kadjo,« so nam povedali v podjetju Sava Turizem, v okviru katerega je tudi Camping Bled.

Kar pa se tiče cen, pa pravijo, da jih že nekaj let oblikujejo dinamično. »Pri dinamičnem postavljanju cen so nihanja lahko celo dnevna, kot odraz vsakodnevno, tudi zelo hitro spreminjajočega se stanja prostih kapacitet in povpraševanja na trgu. Cene bivanja v času poletnih počitnic so pri nas zaenkrat še približno na nivoju lanskega leta,« so nam pojasnili.

 | Avtor: Avtokampi.si Avtokampi.si

V kampu Šobec poskušajo s cenami konkurirati primerljivim alpskim kampom v širši okolici, predvsem čez mejo. »Dejstvo je, da so cene v kampu Šobec med najvišjimi v Sloveniji, a hkrati verjamemo, da ustrezajo kvaliteti storitve, ki jo gost doživi pri nas. Zavedamo se, da si bivanja pri nas ne more privoščiti vsak, a hkrati veseli dejstvo, da je kampiranje v Sloveniji dvignilo svojo kvaliteto in da je izbira pestra in možna za vsakogar,« so nam povedali v kampu Šobec. Ob tem pa jim težavo povzroča predvsem dvig energentov. »Največji problem pri uskladitvi na ceni električne energije, ki smo jo sicer izvedli  - a ne izključno na račun gosta -, je bil, da so cene za prihodnjo sezono postavljene v mesecu avgustu, saj je potrebno začeti  aktivnosti prodaje za sledečo sezono. Vemo pa, da se je energija podražila v jesenskih mesecih in to praktično čez noč,« dodajajo v kampu.

Sicer pa tudi v kampu Šobec trenutno beležijo najboljšo predsezono v zgodovini kampa. Dobro vreme je pripomoglo, da so v predsezoni ustvarili 40% več nočitev kot v letih 2018 in 2019. Rezervacije za glavno sezono prav tako kažejo, da bodo polno zasedeni, v kolikor jim ne bo zagodlo vreme. Že vrsto let največ gostov prihaja iz Zahodne Evrope, veseli pa jih, da so uspešno vstopili tudi na Češki in Madžarski trg. »Zelo pomembno je tudi dejstvo, da so v zadnjih dveh sezonah turističnih bonov, slovenski gosti prepoznali lepote bivanja v kampu Šobec in da se k nam vračajo tudi v letošnjem letu. Veseli nas tudi dejstvo, da vedno več gostov prepozna kamp kot izjemno končno destinacijo, kjer lahko uživajo v aktivnih počitnicah, ki jih ta destinacija ponuja, kar podaljšuje tudi dobo bivanja,« dodajajo v kampu Šobec, kjer pričakujejo, da bodo gosti v tej sezoni pri njih povprečno ostali 3,5 dni.

 | Avtor: Facebook/Camping Šobec - Kamp&Park ŠOBEC Facebook/Camping Šobec - Kamp&Park ŠOBEC

Cene kampov v Bohinju in na Bledu 2022
  ODRASLI OTROCI (7 - 13 let) PARCELA NA NOČ
Kamp Bohinj 15€ - 18€ 10,50€ - 12,50€ /
Kamp Danica 16€ 12,50€ 12 € - 14,50€
Kamp Bled 15,30€ - 17€ 11,90€ (do 12 let) doplačilo za Premium parcelo: 15,20€ - 44€
Kamp Šobec 13,50€ - 19,30€ 8,90€ - 13,70€ 0€ - 25€

 

Komentarjev 4
  • srecnii 22:34 11.julij 2022.

    kaj lažete da so nabiti, napol prazni in pol prazne ceste, ker so raje šli drugam, kjer jim redarji ne težijo

  • jakec1575 09:29 09.julij 2022.

    Kako je v tnp lahko kamp? Vemo, kako cistilne naprave ne delajo. Samo b sloveniji je v nacionalbem parku kamp. A je v plitvicah na slapovih kamp? Sprenevedamo se. Slovenc bi itak vse pozidal. Tnp ni zato, da ljudje koristijo ...prikaži več naravo, ampak, da se omeji turizem in zasciti redke habitate.

  • rd2dmk2 09:26 09.julij 2022.

    kje pa je kamp grmovje ob robu gozda ?kolk so šele ti polni..