Gorenjska
1300 ogledov

Kar 209 upravičencev v Kranju se bo še načakalo

denar za stanovanje Profimedia
Mestna občina Kranj ima 372 neprofitnih stanovanj, na dodelitev pa čaka 209 upravičencev. Najbolj nova oziroma najmanj stara občinska neprofitna stanovanja so iz leta 2010. Večina jih je zasedenih, le nekaj jih ni, ker jih obnavljajo.

Zadnji javni razpis za dodelitev neprofitnih stanovanj MO Kranj v najem je bil objavljen v letu 2019 in kot so nam pojasnili z občine, ga letos ne bo, ampak bo predvidoma v letu 2022. Na vprašanje, koliko ljudi je zdaj na seznamu čakajočih, pa smo dobili razlago, da je bila veljavna dokončna prednostna lista za oddajo neprofitnih stanovanj v najem oblikovana na podlagi javnega razpisa leta 2019 in da je bila objavljena decembra 2019. Na njej je bilo takrat uvrščenih 230 upravičencev, do danes pa je bilo dodeljenih 21 neprofitnih stanovanj, tako da 209 upravičencev še čaka na dodelitev občinskega neprofitnega stanovanja.

Za obnovo stanovanj na Planini 260 tisoč evrov

Pred desetimi dnevi so se v Kranju razveselili novice, da je Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko odobrila 193.747 evrov finančne podpore iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za prenovo stanovanj v lasti Mestne občine Kranj. S tem državnim oziroma evropskim denarjem (Mestna občina Kranj bo prispevala še sama dodatnih 66.615 evrov) bodo uredili 16 neprofitnih stanovanj v soseski Planina in stanovanje z neurejenim zemljiškim stanjem.

Namen obnove je, pojasnjuje občina, zagotavljanje ustreznega bivalnega standarda najemnikom (med drugim učinkovita izraba energije, zmanjševanje stroškov tekočega vzdrževanja, dvig kakovosti bivanja, ohranjanje poseljenosti na tem območju) in ohranjanje fonda neprofitnih stanovanj v kranjski občini.

Sprememba zakona naj bi omogočila višje zadolževanje

Nazadnje je kranjska občina sama gradila stanovanja leta 2008, in sicer 22 v Struževem, potem pa je iskala druge možnosti reševanja vlog prosilcev za neprofitna stanovanja. Ena od teh je bila tudi sodelovanje z Javnim stanovanjskim skladom RS (JSS RS), ko je ta zgradil stanovanja na Sotočju, in je Mestni občini Kranj v letu 2010 podelil razpolagalno pravico za skupno 89 stanovanj.

Pozneje večjih stanovanjskih gradenj v Kranju ni bilo, zato si je sedanji župan Matjaž Rakovec v svojem predvolilnem programu zastavil aktivno reševanje stanovanjske problematike. V načrtu je ustanovitev Javnega stanovanjskega sklada, ob tem pa še gradnja neprofitnih stanovanj v sodelovanju z JSS RS. Mestna občina Kranj bo predvidoma v začetku leta 2022 ustanovila javni sklad, saj se bo, kot so nam pojasnili z občine, "najprej počakalo na spremembo stanovanjskega zakona. Novela bo med drugim omogočila višje zadolževanje stanovanjskih skladov, s čimer se jim bo zagotovilo dovolj sredstev za začetne investicije in posledično pridobivanje novih javnih najemnih stanovanj."

Od najemnin na leto 700.000 evrov

Na vprašanje, koliko denarja se steče letno v proračun od neprofitnih najemnin in koliko znaša najemnina na kvadratni meter v Kranju, so nam z občine odgovorili, da je bil lani znesek neprofitnih najemnin približno 700.000 evrov in da znaša povprečna neprofitna najemnina na kvadratni meter 3,79 evra.

Najemnine sicer predstavljajo enega od namenskih prejemkov proračunskega stanovanjskega sklada in so hkrati tudi eden od virov financiranja proračunskega stanovanjskega sklada. V skladu z Odlokom o ustanovitvi proračunskega stanovanjskega sklada MO Kranj je namen proračunskega stanovanjskega sklada financiranje ukrepov stanovanjske politike, in sicer med drugim tudi nakup ter prenova in vzdrževanje stanovanj v lasti občine, so še razložili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.