Gorenjska
459 ogledov

Kdo bo v Kranjwoodu ugriznil v zlata jabolka?

film
Kranj vse bolj postaja tudi filmsko mesto. Prihodnji teden bo tako gostil prvi Igralski filmski festival Kranj – KRAFFT. V prihodnje pa si želijo tudi vzpostaviti “Kranjwood”.

Namen festivala KRAFFT je v Kranj pripeljati svetovne filmske in televizijske presežke na področju igre, nadarjene in globalno prepoznavne igralce in igralke ter vrhunske strokovnjake in strokovnjakinje, da z nami delijo svoje zgodbe, znanje in izkušnje. »Festivala, ki bi bil osredotočen na igralsko umetnost znotraj avdiovizualnega področja, v širši regiji še ni, tako da KRAFFT odpira velik potencial za mednarodno delovanje in prepoznavnost. Festival je v prvi vrsti praznovanje, prostor za refleksijo opravljenega dela, za izmenjavo izkušenj in mnenj, inkubator novih idej ter priložnost za druženje in povezovanje. KRAFFT skozi filmske projekcije, predavanja, pogovore, okrogle mize, delavnice in družabne dogodke tako občo kot strokovno javnost vabi k raziskovanju in odkrivanju še neznanih osebnih, profesionalnih in družbenih prostorov igre, k premikanju mej znanega in sprejemljivega,« je povedala pobudnica in so-organizatorica festivala Maja Sever.

Festival nastaja v organizaciji Društva DSI, v sodelovanju z mestno občino Kranj, Zavodom za turizem in kulturo Kranj in zavodom Carnica, ter s podporo Slovenskega filmskega centra in Zavoda za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije AIPA, k.o. Novega filmskega festivala v Kranju se veselijo tudi na kranjski občini. »Kranj je odlična in lepa kulisa za kakšen film. Kar nekaj takšnih produkcij se je v Kranju v preteklosti že zgodilo. Kranj ima kar nekaj odličnih igral in igralcev kot tudi enega svetovno znanega režiserja, zdaj pa prihaja tudi prvi igralski filmski festival. Menimo, da ima potencial, da postane dolgoročen, da postane festival s tradicijo. Vse skupaj se je začelo z našo, žal neuspešno, prijavo za prestolnico kulture, ko smo se odločili, da kljub temu izpeljemo zastavljene projekte. Na Mestni občini Kranj smo ponosni, da smo lahko del te zgodbe,« je med drugim povedal podžupan Janez Černe.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Brez nagrad ne bo šlo

Festival bo potekal od 15. do 20. junija na različnih lokacijah. Za časa festivala so tako preimenovali tudi tri kranjska prizorišča. Letno gledališče Khislstein bo tako v času festivala Letni kino Peter Musevski, kranjska tržnica Letni kino Angelce Hlebce, Stolp Škrlovec pa so poimenovali po letošnjem dobitniku za življenjsko delo Ivu Barišiču. Osrednji del festivalskega dogajanja je posvečen tekmovalnemu programu, v katerem bo na ogled devet filmov, ki so bili izbrani na podlagi izstopajočih igralskih dosežkov. Letošnja programska selektorica je Ana Šturm. Ob tem pripravljajo tudi zanimiv spremljevalni program s predvajanji nekaterih filmov, pogovori in srečanji. Celoten program je dostopen na spletni strani festivala.

Festival bo podeljeval nagrade zlata jabolka. Poimenovane so po zlatem jabolku oziroma kranjski liliji, ki je razširjena po vsej Sloveniji. Je pa uvrščena tudi na slovenski Rdeči seznam ogroženih rastlin in je pri nas zavarovana. Na zaključni prireditvi jih bodo po izboru tričlanske mednarodne žirije v sestavi Dragana Bjelogrlića, Marka Mandića in Bernarde Oman, podelili štirim igralsko najbolj prepričljivim stvaritvam tekmovalnega programa.

Zlato jabolko Grand Prix prejme igralka ali igralec za najboljšo glavno žensko ali moško vlogo oziroma za izjemen umetniški dosežek. Tri zlata jabolka za posebne igralske dosežke se podelijo ne glede na velikost vloge, igralki, igralcu ali igralskemu ansamblu, ki je posebno pozornost namenil oblikovanju vidnega, prepoznavnega in izvedbeno dovršenega igralskega presežka. Častno zlato jabolko se podeli častnemu gostu festivala, igralcu ali igralki, ki je s svojim bogatim in raznovrstnim opusom ter izjemnim delovanjem in umetniškimi dosežki vidno oblikovala in zaznamovala svetovni filmski kulturni prostor.

Znani pa so že prejemniki nagrad Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev in nagrade LOK Sekcije plesnih ustvarjalcev. Igralsko nagrado Ita Rina za življenjsko delo, poimenovano po prvi in največji slovenski filmski zvezdi, ki je zavrnila Hollywood, prejme Ivo Barišič, bienalno nagrado častni LOK za življenjsko delo, poimenovani po plesni suiti Lok, ikoničnem duetu koreografov Pie in Pina Mlakarja, pa plesalec, koreograf, gledališki in filmski režiser Milko Šparemblek. Priznanje kontraplan za zaslužno filmsko sodelavko, ki je s svojim delom pripomogla k odličnosti igralk in igralcev v avdiovizualni produkciji prejme Mojca Gorogranc Petrushevska, nagradi veliki plan za najboljše igralske stvaritve za dveletno ustvarjalno obdobje podeljujejo Ajdi Smrekar in Urbanu Kuntariču, nagrado glas risanke pa si je prislužil Rok Vihar. Nagrado LOK za izjemno plesno stvaritev na filmskem in avdiovizualnem področju prejme kratki eksperimentalni plesno-gibalni film Circulat režiserja in direktorja fotografije Matjaža Mraka. Dva dobitnika priznanja LOK bodo z glasovanjem na spletnih straneh DSI izbrali člani društva, podeljena pa bo tudi nagrada občinstva LOK.

 

Prihaja Kranjwood?

Kranj je filmsko mesto. V njem so že posneli nekaj domačih kot tudi tujih produkcij. Bil je tudi kulisa nekaterim reklamam. V Kranju so bili rojeni tudi priznani igralke in igralci ter režiserji. Iz vsega tega pa si Kranj v prihodnje želi postati nekakšno filmsko središče. »Že lani smo začeli z idejo in jo preverjali pri nekaterih poslovnih partnerjih in investitorjih, da bi na nekem degradiranem industrijskem območju v Kranju zgradili Kranjwood. Imamo primerno infrastrukturo, imamo nekdanje skladišče, kjer bi lahko bil filmski studio, hub za avdio-vizualno produkcijo in vse kar je povezano s produkcijo. To je naša ambicija in tudi s tem želimo Kranj postavljati na zemljevid kot center filma v Sloveniji,« je povedal direktor občinske uprave Bor Rozman.

Komentarjev 2
  • Donald_Cullinan 16:46 08.junij 2021.

    S pren0snim računalnikom zaslužim veliko denarja (168 do 250 USD / uro). Prvi mesec sem prejel ček za 24568 ameriških dolarjev. To spletno delo je preprosto in razumljivo, Pojdite na spodnje spletno mesto in začnite ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦

  • Donald_Cullinan 16:45 08.junij 2021.

    S pren0snim računalnikom zaslužim veliko denarja (168 do 250 USD / uro). Prvi mesec sem prejel ček za 24568 ameriških dolarjev. To spletno delo je preprosto in razumljivo, Pojdite na spodnje spletno mesto in začnite ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦